Kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen ihmettelee Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) kommentteja Suomen roolista Uniper-neuvotteluissa.
– Eduskunnassa ministeri Tytti Tuppurainen sanoi, että Suomen valtio ei ollut osapuoli uniper-neuvotteluissa. Tämä väite ei kestä tarkastelua, Valkonen toteaa Twitterissä.
– Suomen hallitus on käsitellyt asiaa useasti, ministeri Tuppurainen itse osallistunut neuvotteluihin, Suomi pääomistaja. Todellakin osapuoli, hän jatkaa.
Valkonen muistuttaa valtioneuvoston tiedottaneen itsekin Uniper-asian hoidosta. Heinäkuun lopulla saavutetusta ratkaisusta järjestettiin Tuppuraisen vetämä tiedotustilaisuus. Saksassa asiasta kertoi samana päivänä omassa tiedotustilaisuudessaan liittokansleri Olaf Scholz.
Kansanedustaja on jakanut myös tästä löytyvän valtioneuvoston tiedotteen. Siinä pääministeri Sanna Marinia (sd.) tuolloin sijaistanut Tuppurainen muun muassa kuvaili Suomen tavoitteita.
– Valtio-omistajan ensisijaisena tavoitteena Uniper-kriisin ratkaisuja arvioitaessa on ollut edesauttaa sellaisen ratkaisun löytämistä, jossa valtion omistaja-arvo Fortumissa säilyy ja kehittyy parhaiten. Arviomme mukaan nyt saavutettu lopputulos, jonka Fortumin hallitus on huolellisen harkinnan ja analysoinnin jälkeen hyväksynyt, on paras mahdollinen kompromissi näissä olosuhteissa ja aikataulussa, Tuppurainen sanoi.
Ministeri jatkoi, että Suomen valtion näkemys Fortumin suurimpana omistajana oli, ettei Fortumin tai Suomen valtion lisärahoitusta tulisi myöntää osana ratkaisua, ja että Fortumin myöntämä neljän miljardin euron osakaslaina ja Uniperin puolesta annetut neljän miljardin emoyhtiötakaukset jäisivät voimaan. Nämä tavoitteet saavutettiin hänen mukaansa neuvotteluissa.
– Kävimme Saksan ministerikollegoideni kanssa tiivistä keskustelua tilanteesta ja pidän tärkeänä, että lopputulema on kaikkien osapuolten hyväksyttävissä. Suomessa hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut nyt saavutettua ratkaisua, ministeri Tuppurainen kuvasi prosessia.
Oma kysymyksensä on ollut pääministerin rooli neuvotteluissa. Tuppurainen kuvasi sitä heinäkuun tiedotustilaisuudessa jopa ”mahdollisesti hyvinkin ratkaisevaksi”. Julkisuudessa olevien tietojen perusteella Sanna Marin oli kahdesti yhteydessä liittokansleri Olaf Scholziin. Valtioneuvoston kanslian Ilta-Sanomien tietopyyntöön antaman vastauksen mukaan yhteydenottoja oli kaksi ja ne tapahtuivat heinäkuun 9. ja 21. päivänä.
– Yhteydenoton tarkoituksena on ollut tukea ministeri Tuppuraisen työtä ja kertoa, että omistajaohjausministeri käy keskusteluita koko hallituksen mandaatilla, kansliasta vastattiin.
Itse viestien sisällön kerrottiin olevan salassa pidettävää. Pääministeri Marin kertoi eilen eduskunnassa, että hän oli yhteydessä Scholziin tekstiviestillä.
”En aio omakehuun kuolla”
Tytti Tuppurainen on kertonut kattavasti roolistaan Uniperin asian hoidossa esimerkiksi tästä löytyvässä elokuun alussa julkaistussa Helsingin Sanomien jutussa. Siinä kerrotaan yhtäältä, että Tuppurainen on ollut ”tiiviisti taustalla vääntämässä energiayhtiö Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin pelastuspaketista”.
– En aio omakehuun kuolla. Oma osuuteni oli rajallinen. Keskeisessä roolissa olivat yhtiöt itse, hän selvittää.
HS kuvailee kuitenkin, että ministerillä oli lähteiden mukaan aktiivinen rooli neuvotteluiden taustalla, joka auttoi pehmentämään saksalaisten tiukkaa linjaa.
”Sitten kainostelusta ei ole enää tietoakaan. Tuppurainen ryhtyy kertomaan, miten tiiviisti hän piti yhteyttä Saksan hallituksen edustajiin”, juttu jatkuu.
Kaikkea ministeri ei voinut kertoa. Jutun mukaan hänet oli määritelty neuvotteluiden suhteen sisäpiiriläiseksi.
HS:n jutussa kerrotaan lisäksi muun muassa, kuinka Saksan hallitus ilmoitti Uniperille kesäkuussa, ettei se saa korottaa vanhojen kaasusopimusten hintoja.
”Syyt olivat poliittiset, sillä Saksan hallitus pelkäsi äänestäjien reaktiota jättimäisiin hinnankorotuksiin.
Ja koska syyt olivat poliittiset, Fortumin kannalta oli olennaista, että Saksan hallituksen kanssa keskusteli myös Suomen hallitus. On parempi, että poliitikot puhuvat politiikkaa poliitikkojen eivätkä yhtiöiden kanssa”, jutussa kerrataan.
– Tuppurainen sanoi suoraan eduskunnassa, että valtio ei muka ollut osapuoli Uniper-neuvotteluissa. Tämä on jopa räikeää kansalaisten harhaanjohtamista, Ville Valkonen sanoo Verkkouutisille
– Se, että valtio ei ollut juridinen osapuoli ei tarkoita, ettei se ilman muuta olisi merkittävä taloudellinen ja tosiasiallinen osapuoli. Vastuuta ei pidä vältellä, Valkonen jatkaa.
Hän huomauttaa, että eihän valtio ole judirinen osapuoli esimerkiksi hoitajien lakossakaan, mutta silti tähän vastataan säätämällä laki. Sama pätee Valkosen mukaan vaikkapa sähkön johdannaismarkkinoihin, jossa muodostuneeseen vakuusongelmaan reagoitiin erityisjärjestelyin.
– Myös omistajaohjauksesta löytyy lukemattomia esimerkkejä puuttumisesta, hän jatkaa.
– Jos Suomi ei olisi ollut osapuoli, miksi hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on edes käsitellyt asiaa ja Tuppurainen neuvotellut, kansanedustaja kysyy.
Valtioneuvosto on myös itse tiedottanut asiasta ja ”hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut nyt saavutettua ratkaisua”. #fortum https://t.co/Pakgq0kkQy
— Ville Valkonen (@ville_valkonen) September 8, 2022