Vangit hyödyntävät Kinder-munan koteloita huumeiden salakuljettamiseen kaltereiden taakse, kertoo Iltalehti. Kyse ei ole pääsiäisilmiöstä, vaan Kinder-munia on hyödynnetty ainakin 2000-luvun alusta saakka.
Kinder-munan koteloon mahtuu United Brotherhoodin vankilahuumekaupan esitutkintamateriaalin mukaan keskimäärin 50 tablettia. Vangit kuljettavat huumeita sisältäviä koteloita peräsuolessaan ja käyvät kauppaa vankilassa.
– Viimeisimmässä erässä taisi olla toistakymmentä subutexia, Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuuden tiimin erityisasiantuntija Tuomas Hanhikangas kertoo IL:lle.
Kotelo on valmistettu elintarvikemuovista, eikä se liene terveydelle erityisen haitallinen.
Kehonsisäisten huumeiden löytäminen vankilassa on haastavaa, sillä huumeita ei huomaa silmämääräisessä tarkastuksessa. Huumesalakuljetuksesta epäilty henkilö voidaan asettaa eristämistarkkailuun, jolloin hän ei voi piilottaa huumeita esimerkiksi vessassa käydessään. Lääkäri voi vahvoilla perusteilla suorittaa henkilöntarkastuksen.
Jos henkilö jää vankilan sisällä kiinni pienen huumausainemäärän hallussapidosta, voidaan häntä rangaista vankilassa. Vankeuslaki antaa tällaisessa tilanteessa mahdollisuuden yksinäisyysrangaistuksen käyttöön eli henkilö voidaan laittaa eristysselliin.