Viranomaiset ovat pyrkineet estämään alkoholin nettikauppaa muista EU-maista Suomeen sanomalla, että alkoholin etämyynti on kiellettyä. Laissa tällaista kieltoa ei kuitenkaan ole.
Iltalehti kertoo alkoholin etämyyntikiellon syntyneen muutaman virkamiehen keksintönä 16 vuotta sitten. Ennen vuotta 2006 alkoholin etämyynnin laillisuudesta ei ollut epäselvyyttä.
Tuolloin nykyisen Valviran edeltäjä Tuotevalvontakeskus STTV alkoi nähdä alkoholin nettikaupan uhkana Alkon monopolille. STTV teki rikosilmoituksen yhdestä etämyyjästä ja julkaisi alkuvuonna 2007 useita tiedotteita, joissa ilmoitti alkoholin etämyynnin olevan laitonta.
Rikosilmoituksella oli tehokas pelotevaikutus, joten useat etämyyjät lopettivat toimintansa. Itse esitutkinta lopulta päätettiin syyttäjän päätöksellä, koska syytteen nostamista ei pidetty todennäköisenä.
– Niin, että tuossa vuodenvaihteen jälkeen aika moni internetsivu on mennyt kiinni. Ja olen syypää siihen, että meni kiinni silloin. Ja olen oikeastaan ylpeäkin siitä, että sain ne kiinni, STTV:n virkamies Rainer Pätsi sanoi puheessaan vuonna 2007.
Pätsin samana vuonna STTV:lle laatiman muistion mukaan alkoholilakia tulee tulkita niin, että maahantuonti omaan käyttöön tarkoittaa ainoastaan matkustajatuontia eli tilannetta, jossa kuluttaja fyysisesti tuo juomansa mukanaan maahan. Kaikki muu olisi luvanvaraista maahantuontia kaupallisessa tarkoituksessa.
Alkoholin etämyyjät eivät tällaista lupaa voisi saada, joten muistion mukaan heidän toimintansa olisi laitonta. Näkemys siitä, että tulkinta rikkoisi EU:n perussopimusta voitiin muistion mukaan taklata sillä, että etäostaminen eli tilanne, jossa kuluttaja itse tilaa juomat, järjestää kuljetuksen ja maksaa verot, tulkittaisiin sallituksi.
STTV:n seuraaja Valviran nykyiset, EU-komission tutkintaan päätyneet ohjeet laadittiin maaliskuussa 2010. Ne syntyivät, kun eduskunnan apulaisoikeusasiamies piti ongelmallisena, etteivät STTV:n vuoden 2007 aikana lähettämät tiedotteet onnistuneet tuomaan esiin alkoholilain johdonmukaista tulkintalinjaa.