Risteävää jalankulkuliikennettä -liikennemerkki on aiheuttanut vaaratilanteita ja vääriä tulkintoja, uutisoi Iltalehti.
Kyseinen liikennemerkki voidaan laittaa paikkoihin, joissa halutaan varoittaa kadulla ajavaa liikennettä jalankulkijoista. Väyläviraston mukaan ”merkillä voidaan varoittaa tienkohdasta, jossa jalankulkijat usein ylittävät tien tai siirtyvät tielle”.
Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelinin mukaan ajoradan saa ylittää muutenkin kuin käyttämällä suojatietä taikka ali- tai ylikulkua.
– Varoitusmerkistä huolimatta jalankulkijan tienylityspaikka ei ole suojatie, joten siinä jalankulkija on kakkonen, kun taas ajoradalla liikkuva on ykkönen, pois lukien kääntymistilanteet, joissa kääntyjä väistää ajorataa ylittävää jalankulkijaa.
Arvelinin mukaan jalankulkijan tienylityspaikassa jalankulkijan on väistettävä muuta liikennettä ja noudatettava sitä varovaisuutta, jota lähestyvän ajoneuvon tai raitiovaunun etäisyys ja nopeus edellyttävät. Jalankulkijoista kertovat varoitusmerkit antavat kuitenkin ajoneuvojen kuljettajalle mahdollisuuden sopeuttaa nopeuttaan tilanteeseen sopivaksi.
Tampereella merkkiä käytetään joukkoliikennekaduksi muutetulla Hämeenkadulla, josta suojateitä on poistettu. Kadun ylittänyt kertoi IL:ssä olleensa vähällä jäädä taksin alle, joka ei hidastanut lainkaan hänet nähdessään.
Arvelinin mukaan jalankulkija ei ole tilanteessa syyllinen, vaan kertomuksen perusteella enemmän voi ”epäillä ammattiautoilijaa, jonka mielestä on ihan ok lähestyä ajorataa ylittävää jalankulkijaa vauhtia hidastamatta”. Eihän liikenteessä mitään yliajo-oikeutta tietenkään ole, Arvelin toteaa.