Pandemian aikana julkaistut tutkimukset ovat osoittaneet, että sisätilojen ilmanvaihdon ja -suodatuksen lisäämisellä voi ehkäistä tehokkaasti koronavirustartuntoja.
Riskiä on pidetty suurimpana koululuokkien kaltaisissa suhteellisen ahtaissa tiloissa, joissa ihmiset viettävät pitkiä aikoja. Yhden sairastuneen uloshengitysilma voi saastuttaa ilman riittävää tuuletusta koko huoneen.
Tunnettu tutkija, Harvardin yliopistossa professorina pitkään toiminut William Haseltine huomauttaa Forbes-lehdessä, että halukkuus muihin varotoimiin alkaa olla vähäinen pitkään kestäneen korona-ajan seurauksena. Ilmanvaihdon tehostaminen voisi olla tehokas keino vähentää sairaalahoidon taakkaa talvelle ennustetun epidemia-aallon aikana.
Puhumisen, yskimisen, laulamisen ja hengittämisen levittämien viruspartikkeleiden määrää voidaan vähentää useilla eri keinoilla. Lämpimällä säällä helpoin tapa vähentää infektioriskiä on avata huoneen ikkunoita ja ovia. Koneellisen ilmanvaihdon voimistaminen lisää sähkönkulutusta, mutta ei merkittävällä tavalla.
Tutkimuksissa on lisäksi huomattu, että tehostettu ilmanvaihto parantaa oppilaiden suoriutumista ja vähentää poissaolojen määrää.
– Vuosikustannusten on arvioitu vastaavan alle 0,1 prosenttia siitä, mitä Yhdysvalloissa käytetään keskimäärin perus- ja lukiokoulutukseen. Kokonaiskustannukset ovat pieniä verrattuna saatuihin hyötyihin, Haseltine toteaa.
Erilaisten filtterien käyttö vähentää merkittävällä tavalla ilmassa leijuvien aerosolien määrää ja sitä kautta tartuntariskiä. Erään tutkimuksen mukaan pienten partikkelien määrä väheni 95 prosenttia, kun suuressa luokkatilassa käytettiin neljää HEPA-suodatinta vain 37 minuutin ajan. Laitteet suodattavat ilmasta myös muita taudinaiheuttajia ja saasteita.
Tiloja voidaan lisäksi desinfioida ihmisten poissaollessa UVC-valoja käyttämällä. Säteily vaurioittaa taudinaiheuttajien geneettistä materiaalia ja estää niiden normaalin toiminnan.
William Haseltine kehottaa eri valtioita kiinnittämään entistä suurempaa huomiota sisätilojen hengitysilmaan. Kansanterveyden vuoksi samankaltaisia toimia on tehty ruokaturvallisuuden, hygienian ja juomaveden osalta.
Tavanomaisen influenssakauden hintalappu on arvioitu Yhdysvalloissa yli 11 miljardiksi dollariksi poissaolojen ja menetetyn tuottavuuden kautta. Vuoden 2020 pandemiakulut laskettiin yli 16 biljoonaksi dollariksi.
– Koronapandemia on nostanut esiin valtavan tarpeen kohentaa sisätilojen ilmanlaatua, tutkija sanoo.