Suomessa vain alle 20 000 euron perinnöt ovat vapaita verosta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Iloisia perintöveron maksajia on tästä maasta vaikea löytää”

Evan johtajan mukaan Suomi himoverottaa pieniäkin perintöjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) johtaja Emilia Kullas poistaisi perintöveron, kuten Ruotsissa tehtiin jo 20 vuotta sitten.

– Ruotsin verotus kelpaisi kyllä minullekin. Väitän, että ruotsalaiset osaavat ottaa markkinataloudesta hyödyt irti selvästi Suomea paremmin. Perintöveroajattelu on tästä hyvä esimerkki. Suomi himoverottaa miniperintöjä, kun taas Ruotsi näyttää meille mallia, miten maahan luodaan omistajia ja houkutellaan muualle karanneita takaisin, Kullas kirjoittaa Iltalehdessä julkaistussa kolumnissaan.

Suomessa vain alle 20 000 euron perinnöt ovat verovapaita.

– Summa on pieni verrattuna esimerkiksi Saksaan ja Sveitsiin, jossa verotettavan perinnön alaraja on moninkertainen meihin verrattuna. Monissa maissa puoliso ei maksa perintöveroa lainkaan ja lapsenkin osalta alaraja on selvästi Suomea korkeammalla.

Ruotsissa perintöveron poisto on kasvattanut kaikkien kansalaisten varallisuutta.

– Tämä tapahtuu nostamalla pieni- ja keskituloisia vauraammaksi sen sijaan, että valtio keskittyisi leikkaamaan veroilla rikkaimpien varallisuutta. Ruotsi toimii jo näin. Yhteinen kakku kasvaa, kun varallisuuden verottamisen sijaan verotetaan maltilliseti varallisuuden tuottoa, kuten Ruotsi tekee muun muassa omalla versiollaan osakesäästötilistä eli ISK-tilillä, Kullas kertoo.

Evan kevään 2024 arvo- ja asennetutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista alentaisi perintöveroa, kolmannes  jopa tuntuvasti.

– Iloisia perintöveron maksajia on tästä maasta vaikea löytää, eikä ihme. Tyypillisessä tilanteessa perijä joutuu maksamaan verot, vaikka hän ei saa perintöä haltuunsa (leski jää asumaan kuolinpesän omistamaan asuntoon) tai perintöä on vaikea muuttaa rahaksi (hankala kiinteistö tai listaamaton yhtiö), Kullas kertoo.

Nykyinen perintöverotus ei hänen mukaansa tue kotimaista yrittäjyyttä, työllistämistä ja omistamista Suomessa.

– Emme nouse 17 vuoden talouskuopasta verottamalla ankarammin niitä harvoja, joille on kertynyt verotettavaa. Ruotsin mallin mukaan koko kansakunnan vaurastuminen luo paremmat edellytykset huolehtia myös heikoimmassa asemassa olevista, Kullas kirjoittaa.

– Siksi meidän pitäisi sallia menestyminen ja omaisuuden kertyminen muillekin kuin jääkiekkoilijoille ja lottovoittajille. Ilman kotimaista varallisuutta ei ole kotimaista omistajuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)