Ilotulitteita saa ampua tänäkin uutena vuotena käytännössä entiseen tapaan, vaikka vaaratilanteista ja rakettien haitoista eläimille raportoidaan vuosittain.
Asiaan oli viimeksi lähellä tulla muutos, kun Rajat räiskeelle -kansalaisaloite keräsi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ja eteni eduskunnan käsittelyyn 2019.
Kansalaisaloitteessa esitettiin varsinaisten ilotulitteiden käytön rajaamista vain ammattilaisille. Aloitteen mukaan tavoitteena oli suojella ihmisten ja eläinten terveyttä, turvallisuutta ja elinympäristöä sekä yleisesti luontoa ilotulitteiden aiheuttamilta haitoilta.
Eduskunnan talousvaliokunta esitti kuitenkin kansalaisaloitteen hylkäämistä. Valiokunta perusteli kielteistä kantaansa muun muassa aloitteeseen sisältyvän täyskiellon vaikutusarvioinnin suppeudella sekä sillä, että kiellolla olisi vaikutusta EU:n keskeiseen periaatteeseen tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta.
Valiokunnan mukaan täyskielto saattaisi myös lisätä laittomien kuluttajailotulitteiden määrää Suomessa ja lisätä niiden laitonta käyttöä ja hallussapitoa.
Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen lopullisesti täysistunnossa lokakuun lopussa 2022. Työ- ja elinkeinoministeriössä käynnistettiin kuitenkin selvitys, miten ilotuliteturvallisuutta voitaisiin parantaa ja ilotulitehaittoja vähentää. Selvitys tehtiin eduskunnalle, joka edellytti sitä lausumassaan hylätessään vuonna 2022 kyseisen kansalaisaloitteen.
Selvitys käynnistyi vuoden 2023 alussa ja se valmistui lopulta huhtikuussa 2024. Selvityksessä todettiin, että kaikki ilotulitteet ovat vaarallisia, jos niitä käytetään huolimattomasti, ohjeiden vastaisesti tai päihtyneenä. Ilotulitteiden aiheuttamat tapaturmat ja onnettomuudet ovat kuitenkin vähentyneet kymmenen viime vuoden aikana.
Selvitys esitti joitakin rajoituksia
Selvityksessä esitettiin, että melun vähentämiseksi pelastuslaitokset voisivat kieltää yksityisen ilotulitteiden käytön yleisesti tai tietyiltä käyttäjiltä alueella, jossa ilotulitteet aiheuttavat häiriöitä ihmisille tai eläimille. Kieltoa voitaisiin soveltaa esimerkiksi tilanteisiin, joissa ilotulitteita käytetään ilmoituksenvaraisesti toistuvasti tai luonnonsuojelulain mukaisten rauhoitettujen eläinten pesimisaikana. Poliisille mahdollisuutta rajoittaa ilotulitenäytöksiä niiden aiheuttaman häiriön perusteella.
Selvityksessä esitettiin myös, että ilotulitteiden käyttö voitaisiin kieltää rakennusten lähistöllä. Tarvittava suojaetäisyys arvioitaisiin erikseen mahdollisen säädösmuutoksen yhteydessä. Näin estettäisiin ilotulitteista aiheutuvia tulipaloja ja häiriöitä, joita aikaisemmat rajoitukset eivät ole olennaisesti vähentäneet.
Selvityksessä huomautettiin, että koska kansalliset ilotulitteita koskevat säännökset perustuvat EU:n pyrotekniikkadirektiiviin, kaikkia havaittuja puutteita ei voida tehdä kansalliseen lainsäädäntöön. Sen vuoksi Suomen kannattaisikin ministeriön mukaan pyrkiä vaikuttamaan direktiivin mahdolliseen uudistamiseen, jota EU-komissio paraikaa selvittää.