Ilotulituksista syntyy paljon pienhiukkasia, jotka heikentävät ilmanlaatua hetkellisesti etenkin vuodenvaihteessa kaupunkialueella. Lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa kroonisia keuhko- ja sydänvaivoja. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY neuvoo välttämään savuisia paikkoja ja seuraamaan ilotulitusta etäältä.
Ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja ja metalleja, joilla saadaan aikaan ilotulitteiden väriloisto. Sinkoutuessaan ilmaan kemikaaleista ja metalleista muodostuu pienhiukkasia. Pienhiukkasia sisältävät ilotulitteiden savut eivät ole hyväksi kenenkään terveydelle, joten niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää.
Erityisesti astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä pienten lasten kannattaakin katsoa ilotulituksia etäältä. Pienet lapset voivat saada savuista hengitysoireita, kuten yskää, kurkkukipua ja nuhaa, herkemmin kuin terveet aikuiset.
– Jos haluaa katsella ilotulitteita, kannattaa välttää paikkoja, joissa näkyy savua hengityskorkeudella tai ilma haisee savulle, neuvoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen tiedotteessa.
Ilotulitteiden savut heikentävät ilmanlaatua etenkin tyynellä ilmalla. Tuulisella säällä ilmansaasteet laimenevat nopeammin. HSY seuraa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua, ja uudenvuoden ilotulitusten savut voivat näkyä erityisesti kaupunkien keskustojen ja pientaloalueiden ilmanlaadussa kohonneina pienhiukkaspitoisuuksina.
– Tyynellä säällä pienhiukkasten pitoisuudet voivat uudenvuodenyönä kohota hyvinkin korkeiksi, jopa 15–20-kertaisiksi normaaliin verrattuna. Ilmanlaatu luokitellaan huonoksi, jos pienhiukkasten tuntipitoisuus on yli 50 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Viime uutena vuotena korkein mitattu pitoisuus oli 124, Manninen kertoo.