Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on julkaissut vuosittaisen arvionsa Suomen talouden tilasta ja näkymistä. Raportissa korostetaan erityisesti tarvetta kääntää velkasuhde laskuun ja tukea talouden kasvua rakenteellisin uudistuksin.
IMF arvioi, että Suomen talouden toipuminen vauhdittuu ja työllisyys vahvistuu vuonna 2025 hallituksen toimien ansiosta. Tänä vuonna talouden ennustetaan kääntyvän 1,5 prosentin kasvuun. Sitä kuitenkin varjostavat Venäjän hyökkäyssodan mahdollinen eskaloituminen Ukrainassa sekä maailmantalouden hajanaistuminen.
Suomen keskipitkän aikavälin näkymiä heikentävät rakenteelliset haasteet, kuten epäsuotuisa väestörakenteen kehitys ja matala tuottavuus. IMF:n keskipitkän aikavälin bruttokansantuotteen kasvuennuste on noin 1,3 %. Inflaation odotetaan vakiintuvan kahteen prosenttiin vuonna 2025 arvonlisäverokorotusten ja kasvavan kotimaisen kysynnän myötä.
IMF:n arvion mukaan Suomen talouden suhdannetilanne ja kasvaneet menot, erityisesti puolustusmenot ja velanhoitokulut, nostivat julkisen talouden alijäämän 3,7 prosenttiin vuonna 2024. Ennusteen mukaan alijäämä jäisi vuosikymmenen lopulla lähelle kahta prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Rahasto ennustaa velkasuhteen nousevan ennustekauden lopulla lähes 90 prosenttiin.
IMF pitää hallituksen aloittamia sopeutustoimia oikeansuuntaisina, mutta suosittelee, että Suomen julkinen velka tulisi kääntää selvästi alenevalle uralle vielä tämän vuosikymmenen aikana. Sopeutus tulisi tehdä yhdistämällä meno- ja tulopuolen toimet. IMF perustelee suosituksiaan vertaamalla Suomea muihin vastaavanlaisiin maihin, ja osoittaa, että Suomi on jäänyt pitkällä aikavälillä jälkeen talouskasvussa, kun taas maan velkaantuminen on ollut muita nopeampaa.
IMF suosittelee Suomelle julkista taloutta tervehdyttäviä toimia, jotka lisäävät julkisen talouden tuloja ja hidastavat menojen kasvua sekä rakennepoliittisia toimia, jotka tukevat työvoiman, työllisyyden ja tuottavuuden kasvua, lisäävät ja tehostavat yhteiskunnan voimavarojen käyttöä ja vahvistavat samalla julkista taloutta.
Lisäksi IMF suosittelee, että finanssi- ja rakennepolitiikka sovitetaan yhteen siten, että rakenneuudistukset tukevat keskipitkän aikavälin talouskasvua sen vastapainoksi, että finanssipoliittiset toimet mahdollisesti heikentävät työllisyyttä, yksityistä kulutusta ja talouden kasvua lyhyellä aikavälillä.