Intia on aloittanut ensimmäisen tutkimusmatkansa kohti aurinkoa. Aditya-L1 -luotain laukaistiin lauantaina Sriharikotan laukaisualustalta. Sen on määrä matkata 1,5 miljoonan kilometrin päähän, mikä vastaa yhtä prosenttia Maan ja auringon välisestä etäisyydestä. Asiasta kertoo BBC.
Intian avaruusjärjestön mukaan halutulle etäisyydelle matkaa kertyy neljän kuukauden verran. Kohteena on Lagrangen piste, jossa auringon ja Maan gravitaatiovoimat kumoavat toisensa. Tällöin luotain pysyy paikoillaan luontaisesti.
Aditya-L1:n saavutettua halutty etäisyys, se kykenee kiertämään aurinkoa samalla nopeudella kuin maa. Luotain tarvitsee vain vähän polttoainetta saavutettuaan tämän pisteen.
Tunnin ja neljän minuutin lentoajan jälkeen Intian avaruustutkimuslaitos Isro julisti luotaimen laukaisun ”onnistuneeksi tehtäväksi”.
– Nyt se jatkaa matkaansa – se on erittäin pitkä 135 päivän matka, toivotaan sille [parasta] onnea, Iron johtaja Sreedhara Panicker Somanath sanoo BBC:n mukaan.
Isro kertoo, että luotaimessa on seitsemän tieteellistä laitetta, jolla voidaan tutkia aurinkokoronaa (ulkoinen kerros); fotosfääriä (se osa, jonka näemme Maasta käsin) ja kromosfääriä (ohut plasma-kerros, joka sijaitsee fotosfäärin ja koronan välissä).
Projektinjohtaja Nigar Shajin mukaan Aditya-L1 hyödyttää koko maailmanlaajuista tieteellistä yhteisöä. Tutkimukset auttavat tiedemiehiä ymmärtämään auringon ilmiöitä, kuten aurinkotuulta ja auringonpurkauksia, ja niiden vaikutusta Maahan reaaliajassa.
Intia on viime aikoina kunnostautunut avaruuden tutkimisessa. Vain vähän aikaa sitten siitä tuli maailman ensimmäinen valtio, joka sai onnistuneesti laskeuduttua Kuun etelänavalle.
Vain neljä valtiota on ikinä kyennyt laskeutumaan Kuuhun. Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Kiina sekä nyt viimeisimpänä Intia.