Venäjän varapääministeri Vitaly Savelyev (vas.) ja Iranin presidentti Masoud Pezeshkian Teheranissa, Iranissa 23. joulukuuta 2024. IRANIAN PRESIDENCY/ AFP / LEHTIKUVA

Iran vahvistaa liittoaan Kremlin kanssa

Uusi kahdenvälinen sopimus on tarkoitus solmia tammikuun lopussa ennen Donald Trumpin virkaanastujaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä ja Iran suunnittelevat uuden strategisen kumppanuussopimuksen solmimista. Tavoitteena on allekirjoittaa sopimus tammikuun lopussa, vain päivää ennen Yhdysvaltojen presidentiksi valitun Donald Trumpin virkaanastujaisia. Aiheesta kertoo Newsweek.

Sopimus on ollut tekeillä jo vuosia. Venäjän ulkoministeriö kertoi vuonna 2022 ”suuresta valtioidenvälisestä sopimuksesta” Iranin kanssa, mutta tuolloin sisällöstä ei annettu tarkempia tietoja.

Tämän vuoden lokakuussa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi julkisuuteen sopimuksen olevan pian valmis. Tämä tapahtui muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Iranin presidentti Masoud Pezeshkian tapasivat BRICS-huippukokouksessa Kazanissa, Venäjällä.

Lavrovin mukaan sopimus virallistaa Iranin ja Venäjän sitoutumista yhteiseen puolustusyhteistyöhön sekä ”vuorovaikutukseen alueellisen ja maailmanlaajuisen rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi”.

Uusi kahdenvälinen sopimus korvaa maiden välillä vuonna 2001 allekirjoitetun 20-vuotisen strategisen sopimuksen, jota jatkettiin vuonna 2020. Sopimuksen kerrotaan sisältävän lupauksia yhteistyöstä muun muassa energian, valmistuksen, kuljetuksen ja maatalouden aloilla, iranilainen uutistoimisto Mehr kertoo.

Sopimuksen solmimisessa on ollut myös haasteita. Venäläinen News.ru -uutissivusto kertoi vuonna 2023 Venäjän väitetysti tukeneen Arabiemiirikuntien vaatimuksia Hormuzinsalmen saarista. Iran pitää kyseisiä saaria osana omaa aluettaan.

Kumppanuussopimuksen tarkoituksena on muuttaa Iranin ja Venäjän eristyneisyyttä kansainvälisellä areenalla. Sekä Venäjä että Iran ovat kohdanneet viime vuosina laajoja sanktioita Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten suunnalta – erityisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Center for a New American Security -ajatushautomon mukaan Iran ja Venäjä ovat osa ”mullistuksen akselia”, johon kuuluvat myös esimerkiksi Kiina ja Pohjois-Korea. Nämä maat näkevät itsensä enenevissä määrin länsimaiden vastustajina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)