Lähi-idän tilanne on kärjistynyt nopeaan tahtiin viime viikkojen aikana.
Pakistan varoitti keskiviikkona Irania ”vakavista seurauksista” sen tehtyä ohjus- ja lennokki-iskun Pakistanin alueella toimivaa sunnimiliisiryhmä Jaish al-Adlia vastaan. Iran syytti aiemmin separatistiryhmää 11 poliisin kuolemaan johtaneesta hyökkäyksestä.
Iran laukaisi alkuviikosta useita ohjuksia Irakin pohjoisosiin ja Syyriaan. Iranin tukemat Hizbollah-taistelijat ja Jemenin huthikapinalliset ovat lisäksi jatkaneet iskujaan Israelia ja meriliikennettä vastaan. Räjähdysherkän tilanteen on varoitettu johtavan pahimmillaan laajaan alueelliseen sotaan.
– On vaikea muistaa, milloin Lähi-idän tilanne olisi kärjistynyt yhtä nopeasti kuin viimeisen viikon aikana. Ja tilanne uhkaa vain pahentua, Yorktown Institute -ajatuspajan tutkija ja Britannian asevoimissa palvellut Robert Clark toteaa Telegraph-lehden kolumnissa.
Palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin 7. lokakuuta 2023 aloittaman yllätyshyökkäyksen jälkeen Iraniin kytköksissä olevat miliisiryhmät ovat tehneet yli 130 iskua Yhdysvaltain joukkoja vastaan. Tavoitteena on lisätä poliittista painetta Israelia kohtaan.
Robert Clark huomauttaa Iranin vallankumouskaartin upseerien ohjanneen suoraan huthien toimia Punaisellamerellä. Kauppa-aluksia vastaan on hyökätty ballistisilla ohjuksilla, lennokeilla ja pikaveneillä. Iranin johdon laajempana strategisena tavoitteena on Israelin tuhoaminen sekä Yhdysvaltain ja Britannian ajaminen pois Lähi-idän alueelta.
– Vastatoimiin on ryhdyttävä heti. Viime viikon täsmäiskut huthien sotilaallista infrastruktuuria vastaan olivat oikea päätös, mutta ne tehtiin kaksi kuukautta liian myöhään, tutkija sanoo.
Hänen mukaansa kohteeksi pitäisi ottaa Iranin sotilasjohto sekä viesti- ja huoltoyhteydet eri miliisijärjestöjen kanssa. Jos Iranin aggressio jatkuu, pitäisi iskuja tehdä myös maan rajojen sisällä sijaitsevia sotilaskohteita vastaan.
Robert Clark mainitsee vakoilulaivaksi kutsutun iranilaisen rahtialus Behshadin, jonka on väitetty toimivan ”kelluvana tukikohtana”. Siltä käsin on ohjattu iskuja Punaisenmeren kauppaliikennettä vastaan.
– Lännen eli käytännössä Yhdysvaltojen ja Britannian on oltava valmiita iskemään Iranin vallankumouskaartin kohteita vastaan. Näihin lukeutuu vakoilualus Behshad, joka toimii Jemenin eteläpuolella ja syöttää hutheille tiedustelutietoja, joiden pohjalta länsimaisia aluksia vastaan isketään, Clark sanoo.