Irlannin valtion tulevaa budjettia sorvaavilla päättäjillä on varsin erilainen ongelma kuin Suomessa budjettiriiheen tänään kokoontuvalla hallituksella.
Financial Timesin mukaan Irlannin johtajien on keksittävä, mitä tehdä ylimääräisellä rahalla. Irlannin talous on kasvanut viisi kertaa odotettua nopeammin ja valtiontalous on 8,6 miljardia euroa ylijäämäinen.
Suomessa velkaa joudutaan valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan hallituksen sopeutustoimista huolimatta ottamaan yli 12 miljardia euroa.
– Irlannin ongelmana ei ole, että sillä ei olisi rahaa vaan että sitä on kahmalokaupalla, Irlannin elinkeinoelämää edustavan Ibecin pääekonomisti Gerard Brady sanoo FT:lle.
Hänen mukaansa Irlannin johtajilla on kuitenkin vaikeuksia muuttaa raha asioiksi, joita kansa tarvitsee.
Vielä kymmenisen vuotta sitten tilanne oli varsin toisenlainen. Irlannin talous oli romahtanut vuosien 2008-2009 finanssikriisissä. Valtio lähti takaamaan pankkien vastuita eivätkä rahat lopulta riittäneet. Seurauksena oli EU:n ja IMF:n väliintulo liki 70 miljardin euron lainapaketilla ja kiistellyllä säästöohjelmalla.
Vaikka maan taloudessa onkin tapahtunut sittemmin valtava käänne, ovat päättäjät yhä varovaisia rahan kanssa.
FT:n jututtamien ekonomistien mukaan ylimääräistä kannattaisi kuitenkin nyt käyttää.
– Julkisille investoinneille on valtava tarve ja kerran sukupolvessa koittava tilaisuus rahoittaa se omasta pussista, taloustieteilijä David McWilliams sanoo.
Hän listaa esimerkkeinä muun muassa infrastruktuurihankkeita ja asuntopulan ratkaisemisen.
Suurin syy valtion pullisteleviin kirstuihin on Irlannin kotipaikakseen valinneiden kansainvälisten yritysten maksamissa veroissa. Myös talous on kuitenkin kasvanut paljon ennusteita kovemmin. Viime vuodelle povattiin 0,5 prosentin kasvua. Tulos oli kuitenkin 2,6 prosenttia.
Vertaus Suomeen avaa verokertymien mittaluokkaa.
– Irlannissa yhteisöveron kertymä lähes 25 mrd euroa, kun Suomi vajaassa 8 mrd eurossa. Irlanti kerää rahaa isoilta globaaleilta jäteiltä, jotka valinneet maan verotukselliseksi kotimaaksi. Lopputulemana valtiontalous selkeästi ylijäämäinen, työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto summaa X-palvelussa.
Irlannin yritysverokanta on 12,5 prosenttia. Maa salli myös pitkään yritysten kannalta suotuisia verojärjestelyjä.
– Suomi ei ole halunnut lähteä tarjoamaan kirjauskeskus/off shore -palveluita yritysverotuksessa. Linjan taustalla lienee tietty veropuritanismi, jossa osallistuminen kansainväliseen verokilpailuun on paheksuttavaa. Mutta mutta kuten Irlannin esimerkki osoittaa, opportunismi tuo enemmän verotuloja kuin puritanismi, Taaleri Kapitaali -investointipankin toimitusjohtaja Vesa Heikkilä kommentoi Murron päivitystä.
Irlannin hallitus on ennustanut ylijäämää kertyvän neljän vuoden aikana yhteensä liki 40 miljardia euroa. Tuloihin suhtaudutaan kuitenkin varovaisesti. Irlannissa ajatellaan, että yritysverotuotot voivat muuttua nopeastikin. FT:n mukaan Irlannin hallitus on valinnut sijoittaa yli 100 miljardia euroa valtion sijoitusrahastoihin tulevaisuuden eläke-, ilmasto- ja infrastruktuurimenojen varalle.
Silti politiikka on alkanut hiipiä mukaan varainkäyttöön. Irlannissa järjestetään vaalit ensi vuonna ja syksyn budjetista odotetaan aiempaa avokätisempää. Irlannin hallitus on aiemmin luvannut, ettei se lisää menoja yli viidellä prosentilla vuodessa. Tähän mennessä julki kerrottujen lukujen valossa sääntö rikotaan lokakuun alussa julkistettavassa budjetissa.
Suomi ei ole halunnut lähteä tarjoamaan kirjauskeskus/off shore -palveluita yritysverotuksessa. Linjan taustalla lienee tietty veropuritanismi, jossa osallistuminen kansainväliseen verokilpailuun on paheksuttavaa. Mutta mutta kuten Irlannin esimerkki osoittaa, opportunismi tuo…
— Vesa Heikkilä 🇫🇮 🇸🇪🇪🇺🇺🇦 (@VesaHeikkila) September 2, 2024