Eläkkeelle siirtyessä monen suomalaisen tulot putoavat merkittävästi. Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2022 eläkeläisten tulotaso oli noin neljänneksen työllisten tulotasoa pienempi. Keskimääräistä pienemmät tulot ovat yksin asuvilla eläkeläisillä.
Ilta-Sanomien haastattelemat Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen ja vakuutusyhtiö Lähitapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertovat erilaisista keinoista, joilla omaa taloudellista tilannetta voi kohentaa myös eläkepäivillä.
Nummiaro kannustaa eläkeläisiä käyttämään lisääntyneen vapaa-ajan hyväksi. Kun vapaata aikaa on enemmän, esimerkiksi ruoan tekeminen, alennusmyyntien seuraaminen, joukkoliikenteen aiempaa ahkerampi käyttö sekä omien vakuutus- ja sähkösopimusten tarkempi vertailu voivat olla asioita, joista osa työelämässä vielä olevista voi vain haaveilla.
Sekä Nummiaro että Mikkonen suosittelevat myös pitämään kirjaa kuukausittaisista menoista. Silloin pystyy helpommin havaitsemaan, paljonko kulutustottumuksiin kuluu rahaa. Vaikka eläkkeellä tulot pienenevät, säästämistä kannattaa jatkaa edelleen.
Mikäli taloudellinen tilanne tuntuu tiukalta, asiantuntijat kertovat vaihtoehdoksi mikrosäästämisen. Silloin puhutaan pienten summien säännöllisestä säästämisestä. Tavaksi voi ottaa esimerkiksi siirtää jokaisen tilisiirron tai laskun maksun yhteydessä euro säästöön.
Mikäli työuran aikana säästöjä on kertynyt enemmän, kannattaa pohtia, ovatko ne sijoitettu fiksusti.
– Tyypillinen neuvo on, että mitä enemmän on ikää, sitä vähemmän kannattaa ottaa sijoituksilla riskiä, Mikkonen sanoo IS:lle.
Mikkosen mielestä eläkkeelläkään ei kuitenkaan kannata sijoittaa esimerkiksi kaikkia säästöjä talletuksiin. Käsillä olevan nopean inflaation aikana talletusten ostovoima supistuu.
Eläkkeellä kannattaa kiinnittää huomiota myös asumisen kustannuksiin. Mikkonen suosittelee esimerkiksi pohtimaan, pystyykö omasta asunnosta vapauttamaan varallisuutta esimerkiksi muuttamaan pienempään asuntoon tai halvemmalle asuinalueelle. Pienempään asuntoon vaihtaminen tarkoittaa myös pienempiä energiakustannuksia.
Eläkeläisen kannattaa myös selvittää, mihin erilaisiin tukiin hän on oikeutettu. IS:n mukaan on tavallista, että moni eläkeläinen jättää hakematta esimerkiksi kansaneläkettä, vaikka olisi siihen oikeutettu.
Asiantuntijat muistuttavat, että eläkkeellä voi hankkia lisäansioita myös ansiotyötä tekemällä. Mikkosen mukaan osa-aikatyöskentely eläkkeellä onkin nouseva trendi, ja yhteiskunta tarjoaa siihen entistä enemmän mahdollisuuksia.
Myös omaan terveyteen panostaminen on hyvä keino säästää, mikäli sillä pystyy välttämään kalliita operaatioita tai lääkeostoksia.