Eduskuntapuolueista SDP, kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja vihreät kertovat Ilta-Sanomille olevansa sitoutuneita Naton vaatimukseen, että jäsenmaiden puolustusmenojen on oltava kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Vasemmistoliitto ei suostunut vastaamaan IS:n kyselyyn.
SDP ja vihreät näkevät, että kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta riittää puolustusmenoihin. Kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta ovat valmiita kasvattamaan puolustusmenoja tästäkin.
Puolueet ovat eri mieltä siitä, mistä rahat puolustusmenoihin pitää hankkia.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen väläyttää IS:lle EU:n yhteisvelkaa. Hänen mukaansa olisi syytä keskustella siitä, voisiko Eurooppa kattaa puolustusmenojen kustannuksia osin yhteisellä velalla.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttisen mukaan puolustusmenoista sovitaan riihineuvotteluissa.
– Kyse on tietysti kokonaisuudesta julkisen talouden osalta. En halua mennä siihen vielä tässä kohtaa. Olemme priorisoineet turvallisuuteen panostamista, ja sitä on jatkettava, Marttinen sanoo IS:lle.
– Yhteiskunnan pitää pystyä pistämään menoja tärkeysjärjestykseen. Kyllä tällaiset asiat kuten turvallisuus, terveys, koulutus ovat ensimmäiset asiat, mitkä täytyy tehdä, ja sen jälkeen miettiä muuta. Yleisellä tasolla täytyy saada julkinen talous kuriin ja tuloja pitää kasvattaa, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä IS:lle.