Israel tekee Gazassa nyt peiteoperaatioita, joita yleensä on toteutettu vain Länsirannalla. Tällä tavalla pelastettiin The Wall Street Journalin mukaan neljä panttivankia, jotka Israel palautti kesäkuussa Nuseiratista.
Kommandot ajoivat Gazaan Hamasin jäseniksi tekeytyneinä, kolhituissa pakettiautoissa, joista toisen katolle oli sidottu huonekaluja. Myös Hamas-taistelijat ovat järjestön sotilaallista siipeä lukuun ottamatta pukeutuneet siviilivaatteisiin.
Peiteyksiköt tuovat Gazan sodankäyntiin uuden muutosherkän elementin, jossa paljastumisella voi olla katastrofaaliset seuraukset. Nuseiratin pelastustehtävää harjoiteltiin viikkoja etukäteen muun muassa alueen rakennuksista tehdyissä kopioissa. Naamioituminen oli välttämättömyys, koska operaatio tehtiin päivällä.
Pelkona oli, että Hamasin vartijat tappavat panttivangit heti, jos huomaavat Israelin kommandot.
– Ei riitä, että löydät oikean ajoneuvon, se pitää naamioida siten, että se
sopii tiettyyn ympäristöön, sanoo Shir Peled, joka on työskennellyt Israelin poliisin terrorismin vastaisen yksikön peitetehtävissä.
Kaksi asuintaloa ratsattiin samaan aikaan, Hamasin vartijat yllätettiin, panttivangit otettiin haltuun ja yksiköt taistelivat tiensä läpi ruuhkaisten katujen rannalle ja pelastushelikoptereihin tilanteessa, jota on kuvattu täysmittaiseksi kaupunkisodaksi.
Palestiinan terveysviranomaisen mukaan 274 ihmistä kuoli pelastusoperaatiota seuranneessa tulitaistelussa. Israelin asevoimien mukaan noin 100 ihmistä kuoli tai haavoittui, osa oli ristituleen joutuneita siviilejä.
– Todennäköisesti peitehenkilöt työskentelivät naapurustossa viikkoja ennen varsinaista iskua, arvioi salaisiin operaatioihin Gazassa 90-luvulla osallistunut Tomer Tzaban.
Tällä hetkellä Israelin tiedustelu luultavasti pyrkii värväämään myös paikallisia avustajia Gazasta, hän jatkaa.
Tzabanin mukaan sekasortoinen Gaza on kuitenkin nyt helpompi paikka soluttautua kuin takavuosina, sillä ”mikä tahansa tarina jonka kerrot voi olla totta”.
Nuseiratin operaation toteutti Israelin poliisin Yamam-erikoisyksikkö, ja sitä tuki armeijan alainen keskustiedustelupalvelu Shin Bet. Peitetoimintaan rekrytoidaan laajalla skaalalla israelilaisia, jotka pystyvät esiintymään turisteina, virkamiehinä, lääkäreinä tai ortodoksijuutalaisia. Tärkein ominaisuus on kyky pysyä rauhallisena yllättävissä tilanteissa. Yli 20 prosenttia Israelin väestöstä on arabiankielisiä.
Shir Peled sanoo olleensa ensimmäinen nainen Yamam-yksikön operatiivisissa tehtävissä. Hänen peiteroolejaan olivat muun muassa harras muslimi, turisti sekä ortodoksijuutalainen nainen. Arabiaa hän ei puhu.
Hän muistelee harjoitusta, jossa ohjaaja vei Peledin palestiinalaiseen kahvilaan Itä-Jerusalemissa, ja antoi tehtäväksi yksinkertaisesti tarkkailla esihenkilöä. Peledin seistessä jonossa koulutyttöä esittäen, ohjaaja alkoi huutaa ja syyttää tätä varkaaksi. Peled sai sätkyn.
– Se oli epäonnistuminen, myöntää Yamamin sittemmin jättänyt Peled.