Petteri Orpon (kok.) hallituksen valmistelema esitysluonnos välineellistetyn maahantulon torjumiseen tähtäävästä lakimuutoksesta lähtee lausuntokierrokselle. Asiasta kerrottiin hallituksen tiedotustilaisuudessa perjantaina.
Pääministeri Orpon mukaan Venäjän hyökkäyssota on muuttanut Suomen turvallisuustilanteen pysyvästi. Hän viittaa tapahtumiin itärajalla, jonne saapui syksyllä runsaasti turvapaikanhakijoita Venäjän viranomaisten avustuksella.
Orpo myös korosti, ettei Suomea voida painostaa välineellistetyllä maahantulolla.
Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan lakiesityksen tavoitteena on entistä paremmin turvata Suomen kansallista turvallisuutta.
– Esitys on poikkeuslaki, ja tiettyjen edellytysten vallitessa, kansainvälisen suojelun hakemuksia rajoitettaisiin ajallisesti ja alueellisesti, Rantanen sanoi tiedostustilaisuudessa perjantaina.
Tällöin rajavartiolaitos voi ohjata paikanhakijoita hakemaan paikkaa muualle. Rantasen mukaan myös Euroopassa pitää herätä uuteen turvallisuusympäristöön.
Väliaikaisen lain on tarkoitus astua voimaan mahdollisimman pian. Lain soveltaminen edellyttäisi kuitenkin valtioneuvoston yleisistunnon erillistä päätöstä. Päätöstä edeltäisi yhteistoiminta tasavallan presidentin kanssa.
Laissa säädettäisiin edellytyksistä, joiden vallitessa valtioneuvoston yleisistunto voi päättää rajoittaa kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista rajatulla osalla Suomen valtakunnanrajaa ja sen välittömässä läheisyydessä. Päätöstä edeltäisi yhteistoiminta tasavallan presidentin kanssa. Lain soveltaminen edellyttäisi, että se olisi välttämätöntä Suomen suvereenisuutta tai kansallista turvallisuutta vakavasti vaarantavan vaikuttamisen torjumiseksi. Päätös voitaisiin tehdä ennakoivasti ja enintään kuukaudeksi kerrallaan.
Tällöin kansainvälistä suojelua koskevaa hakemusta ei eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta otettaisi vastaan, vaan henkilön maahantulo estettäisiin. Hänet poistettaisiin maasta ja ohjattaisiin siirtymään paikkaan, jossa kansainvälistä suojelua koskevia hakemuksia otetaan vastaan.
Sääntely olisi sovellettavissa vain välineellistetyn maahantulon vakavissa tilanteissa, eikä se vaikuttaisi kansainvälisen suojelun hakemiseen muualla Suomessa.
Laki mahdollistaisi sen, että itärajan rajanylityspaikkoja voisi olla auki muulle liikenteelle, koska se rajoittaisi vain kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista välineellistetyn maahantulon tilanteessa.
Tehdyn arvion perusteella muilla keinoilla ei pystyttäisi tehokkaasti estämään Suomen painostamista välineellistetyllä maahantulolla. Nykyiseen kansalliseen tai kansainväliseen oikeuteen ei sisälly riittäviä menettelytapoja välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. EU-tasolla on kuitenkin tunnistettu jäsenvaltioiden oikeutettu tarve kyetä suojelemaan aluettaan.
Lakiehdotuksessa on kyse varautumisesta välineellistetyn maahantulon vakavimpiin tilanteisiin ja viranomaisten riittävien toimintamahdollisuuksien turvaamisesta myös vakavimmissa tilanteissa.
Valmistelussa on selvitetty mahdollisuus säätää asiasta tarvittaessa perustuslain säätämisjärjestyksessä. Poikkeuslain säätämiselle olisi pakottavia syitä, koska viranomaisilta puuttuu nyt riittävät keinot torjua vakavaa välineellistettyä maahantuloa. Poikkeuslaki olisi ajallisesti rajoitettu perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla.