Keskiluokan tekemät myymälävarkaudet ovat lisääntyneet Iso-Britanniassa, uutisoi The Times.
Merkittävänä syynä varkauksien lisääntymiseen ovat itsepalvelukassat. Kriminologian professorin Emmeline Taylorin mukaan tyypillinen keskiluokkainen ihminen ei yleensä varastaisi esimerkiksi piilottamalla tavaraa takkinsa taskuun, mutta itsepalvelukassan huijaaminen koetaan hyväksyttävämmäksi.
– He eivät varastaisi millään muulla tavalla, Taylor kommentoi.
Taylor uskoo, että itsepalvelukassan huijaamista ei tavallaan pidetä varkautena. Sen sijaan keskiluokkaiset myymälävarkaat kokevat, että he ovat ottaneet jotain takaisin suuryritykseltä, joka nostaa ruoan hintoja ja ryöstää maanviljelijöitä.
– Suurin osa ei koe tehneensä mitään väärää, Taylor kertoo.
Suuren M&S -supermarketketjun toimitusjohtajan Archie Normanin mukaan moni asiakas kokee, että jos ostos ei skannaudu, on heillä oikeus ottaa se ilmaiseksi. Varkauksien lisääntyminen on johtanut Britanniassa siihen, että jotkut kauppaketjut ovat luopuneet itsepalvelukassoista kokonaan.
Onnistunut varkaus voi Taylorin mukaan aiheuttaa ketjureaktion. Kun aluksi varkauksia tehdään vain jos mahdollisuus siihen ilmaantuu, pian näitä mahdollisuuksia aletaan aktiivisesti etsimään.
– Tämä ilmiö on hyvin dokumentoitu, Taylor linjaa.
Keskiluokkaiset myymälävarkaat eivät myöskään pelkää hyödyntää huoliteltua olemustaan. Mikäli myymälävarkaus havaitaan, on heillä usein pitkä lista tekosyitä valmiina.
Mitä valmiimpia ihmiset ovat tekemään myymälävarkauksia, sitä normaalimpaa siitä heille myös tulee. Kriminologiassa ilmiö tunnetaan nimellä neutralisaatiotekniikka. Siinä muuten moraalisesti toimivat ihmiset kehittävät perusteita, joilla kielletyn asian tekeminen oikeutetaan itselle.
Lopulta myymälävarkauksista voi tulla tapa, josta ei pääse irti.
– Jos ihminen ei jää kiinni, tulee hänestä tapojensa orja. Silloin saman asian tekemistä jatketaan uudelleen ja uudelleen, Taylor toteaa.
Myymälävarkauksien määrä on lisääntynyt viime vuosina myös Suomessa. Siinä missä vuosina 2012–2018 poliisin tietoon tuli noin 45 000–47 000 myymälävarkautta, nousi määrä vuonna 2022 54 226:een.
Huhtikuussa Kaupan liiton johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb kertoi MTV:lle, että itsepalvelukassat ovat lisänneet näpistysmahdollisuuksia myös Suomessa. Tarkkaa tietoa siitä, mikä itsepalvelukassoilla tehtyjen näpistysten osuus on, ei kuitenkaan ole.
– Ihminen on kekseliäs, kun siihen tilaisuus tulee, Kuljukka-Rabb kommentoi tuolloin.