Ihmiset näyttävät tutkimuksen mukaan valitsevan ammatteja, jotka sopivat heidän temperamenttiinsa ja taloudellisiin arvostuksiinsa.
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan johtajiksi päätyvien temperamenttipiirteitä ovat uteliaisuus, impulsiivisuus, energisyys ja itsevarmuus. Yrittäjillä korostuvat taloudelliset arvostukset, kuten korkea riskinottohalu.
KTM Mikko Vaaramon väitöstutkimus keskittyy johtajiin ja yrittäjiin, mutta tarkastelee persoonallisuuden piirteitä laajemminkin eri ammattiryhmissä ja paljastaa eroja ammattiryhmien välillä. Esimerkiksi miehillä matala riskinottohalu liittyy rakennus-, korjaus- ja kuljetusalan töihin.
Naisilla matala sinnikkyys kytkeytyy toimisto- ja asiakaspalvelutyöhön, kun taas korkea sinnikkyys ennustaa hakeutumista rakennus- ja valmistustöihin.
Väitöskirja avaa uusia näkökulmia siihen, miksi ihmiset päätyvät tiettyihin ammatteihin. Tulokset osoittavat, että temperamentti ja taloudelliset arvostukset ovat tärkeä osa ammatinvalinnan kokonaisuutta inhimillisen pääoman, kuten taitojen ja koulutuksen, rinnalla.
Taloustieteen tutkimuksissa on painotettu inhimillisen pääoman eli taitojen, koulutuksen ja kokemuksen merkitystä ammatinvalinnassa.
Vaikka persoonallisuuden ja taloudellisten arvostusten roolia on tutkittu aiemminkin, tarkastelu on usein rajautunut viiteen suureen persoonallisuuspiirteeseen eli ulospäinsuuntautuneisuuteen, neuroottisuuteen, tunnollisuuteen, avoimuuteen uusia kokemuksia kohtaan ja ystävällisyyteen. Persoonallisuutta ja arvostuksia on tutkittu erikseen. Tieto kokonaisuudesta ja käytetyn mittariston ulkopuolisista piirteistä on siten vähäistä.
Tutkimus täydentää aiempaa tietoa nostamalla esiin temperamentin eli persoonallisuuden pysyvän ja perinnöllisen ytimen sekä taloudellisten arvostusten, kuten riskinottohalukkuuden ja kärsivällisyyden merkityksen. Se korostaa persoonallisuuden syvemmän kerroksen merkitystä uravalinnoissa ja tarjoaa arvokasta tietoa esimerkiksi ammatinvalinnan ohjaukseen ja johtajuuskehitykseen.
Tutkimus hyödyntää Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -aineistoa. Aineistoon on yhdistetty rekisteritietoja ihmisten ammateista, sosioekonomisesta asemasta, avioliitoista, koulumenestyksestä ja tuloista.
Kauppatieteiden maisteri Mikko Vaaramo väitöskirja Studies on occupational choice, temperament traits, and economic preferences tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina 13.12.2024.