Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut ja myös jalkaväkimiinoista olisi siksi käytävä keskustelua, arvioi Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola MTV:lle.
Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Jaakkolan mukaan sopimukseen liittyminen ja korvaavat hankinnat kuvastivat kyseisen maailmanajan tapahtumia. Ukrainan sodan myötä turvallisuusympäristö on kuitenkin aivan toisenlainen.
– Esimerkiksi venäläisten käyttämä jalkaväen massamainen käyttö on luonut vähän uuden asetelman siihen, millä tavalla meidän pitää valmistautua sotilaalliseen voimankäyttöön, Jaakkola sanoo.
Siihen, pitäisikö Suomen irtaantua Ottawan sopimuksesta ja ottaa jalkaväkimiinat uudelleen käyttöön, Jaakkola ei ota kantaa. Tämä kysymys kuuluu poliitikoille. Hän kuitenkin haluaisi, että sekä jalkaväkimiinoista että muista Suomen puolustusta hyödyttävistä teknologioista käytäisiin keskustelua.
Aiemmin kuluneella viikolla kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen arvioi, että miinakiellosta hyötyy vain Venäjä.
Jaakkola painottaa, että suomalaisten ei tarvitse huolehtia, sillä turvallisuustilanne lähiympäristössä on rauhallinen. Samaan aikaan rauhalliseen tilanteeseen ei saa tuudittautua liikaa.
– En pidä todennäköisenä, että Venäjä kokeilee artikla viiden pitävyyttä, mutta keinot eivät rajoitu pelkästään sotilaalliseen voimankäyttöön. Voimme nähdä lähialueilla erityyppisiä vaikuttamisen keinoja myös tulevaisuudessa, Jaakkola varoittaa.