Mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia paraatissa Pekingissä. AFP / LEHTIKUVA / GREG BAKER

Japani ja USA loivat ensi kertaa suuntaviivat ydinaseiden käytölle

Järjestely tähtää ydinsateenvarjon vahvistamiseen ja pelotekyvyn tehostamiseen Pohjois-Koreaa ja Kiinaa vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Japani ja Yhdysvallat ovat käyneet vuoropuhelua Yhdysvaltojen mahdollisesta ydinaseiden käytöstä tarpeen vaatiessa. Maiden hallitukset ovat luoneet suuntaviivat niin kutsutulle laajennetulle pelotteelle.

Japanin hallituslähteiden mukaan Japani välittää mahdolliset pyyntönsä Alliance Coordination Mechanism (ACM) -rakenteen kautta, jolla Japanin itsepuolustusvoimat ja Yhdysvaltain asevoimat pitävät yhteyttä. Uusi operatiivinen järjestely tähtää Yhdysvaltojen Japania suojelevan niin sanotun ydinsateenvarjon vahvistamiseen ja pelotekyvyn tehostamiseen Pohjois-Koreaa ja Kiinaa vastaan.

Ennen laajennetun pelotteen suuntaviivoista tehdyn päätöksen julkistamista ei ole nähty yhtään kirjallista lausuntoa, jossa olisi ilmoitettu Japanin muuttaneen kantaansa suhteessa Yhdysvaltojen ydinaseiden käyttöön. Suuntaviivojen yksityiskohtia ei ole paljastettu, koska ne sisältävät salattua sotilastiedusteluaineistoa.

Laajennettu pelote on turvallisuusmenettely, jonka tarkoitus on estää kolmatta maata hyökkäämästä liittolaista vastaan sitoutumalla kostoon sen puolesta. Japanin ja Yhdysvaltojen ulko- ja puolustusministeriöiden virkamiehet aloittivat säännölliset työtapaamiset vuonna 2010 vastauksena Pohjois-Korean ydinaseiden kehitysohjelmaan ja Kiinan sotilaalliseen vahvistumiseen.
ACM-rakenne valmistui vuonna 2015. Tässä molempien maiden johtavaa kenraalikuntaa sisältävässä yhteistyöelimessä Japani voi välittää näkemyksensä Yhdysvaltojen mahdollisesta ydinaseiden käytöstä sekä normaalioloissa että hätätilanteessa.

Pohjois-Korea on tehnyt kuusi ydinkoetta vuoden 2017 jälkeen, ja sen ballististen ohjusten kyvyt ovat kasvaneet. Vuoteen 2030 mennessä Kiinalla odotetaan olevan yli 1 000 operatiivista ydinkärkeä.

Yhdysvalloissa ydinaseiden käytön oikeutuksesta päättää yksinomaan presidentti, joka on myös asevoimien ylipäällikkö. Uusissa laajennetun pelotteen suuntaviivoissakin Washingtonilla on yhä viimeinen päätösvalta ydinaseiden käytössä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)