Palvelunestohyökkäykset Nordeaan ovat hyökkäys Suomen kriittistä infrastruktuuria kohtaan, toteaa kokoomuksen kansanedustaja ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnell.
– Kyse on vakavasta asiasta – pyritään tietoisesti horjuttamaan suomalaisten arkipäivää ja luottamusta yhteiskuntaan sekä luomaan turvattomuutta, hän sanoo X-palvelussa.
Suomi on yksi maailman digitalisoituneimmista yhteiskunnista. Pahimmillaan onnistuneilla kyberhyökkäyksillä pystytään Limnellin mukaan merkittävällä tavalla vaikuttamaan yhteiskuntamme toimintaan ja vakauteen.
– Kyberturvallisuus on siksi otettava hyvin vakavasti ja huolehdittava varautumisesta.
– Kyberhyökkäykset ja informaatiovaikuttaminen ovat hybridivaikuttamisen keihäänkärkiä. Molempia on luvassa jatkossakin tässä turvallisuustilanteessa. Paljon on puhuttu fyysisen maailman sabotaaseista, yhtä tärkeää on nostaa esille kybersabotaasien mahdollisuus ja varautuminen.
Limnell muistuttaa, että kybermaailmassa pelisäännöt ovat osin erilaiset kuin fyysisessä maailmassa. Hyökkäyksiä voidaan tehdä mistä päin maailmaa tahansa, ja valtiot yhä enemmän ulkoistavat hyökkäyksiä erilaisille hakkeriryhmille, jolloin tekijän tunnistaminen vaikeutuu.
– Turvallisuudessa korostuu tänä päivänä resilienssi – miten toimitaan ja viestitään kun asiat eivät toimi normaalisti. Poikkeavassa tilanteessa mitataan kriisinkestävyys. Tähän on koko Suomessa, jokaisessa yrityksessä ja omassa arkipäivässä kiinnitettävä varautumisessa huomio.
Suomessa on pitkä kybervarautumisen perinne ja laaja yhteistyö eri toimijoiden välillä.
– Meillä on myös vahvoja kansainvälisiä kumppaneita. Viesti Suomen ulkopuolelle: Suomi kehittää jatkuvasti kybervarautumistaan ja jatkossa voimme myös vaikuttaa takaisin, Limnell sanoo.
Palvelunestohyökkäykset Nordeaan on hyökkäys Suomen kriittistä infrastruktuuria kohtaan. Kyse on vakavasta asiasta – pyritään tietoisesti horjuttamaan suomalaisten arkipäivää ja luottamusta yhteiskuntaan sekä luomaan turvattomuutta.
Viisi näkökulmaa, ketju:#kyberturvallisuus pic.twitter.com/WbPWzeyt2x— Jarno Limnell (@JarnoLim) October 16, 2024