Kansanedustaja Jarno Limnell (kok.) kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan, etteivät Suomen vakaa ja turvallinen yhteiskunta, toimiva terveydenhuolto- ja varhaiskasvatusjärjestelmä ja hyvin laadukas korkeakoulujärjestelmä enää riitä kansainvälisessä kilpailussa huippuosaajista.
– Kun samat houkutukset ovat tarjolla kaikissa muissakin Pohjoismaissa, työperäisen maahanmuuttajan kysymys kuuluu: miksi juuri Suomi, Limnell toteaa.
Edustaja kirjoittaa, että monet ulkomaiset opiskelijat hakeutuvat Suomeen juuri korkeatasoisen koulutuksen vuoksi. Esimerkiksi Aalto-yliopiston tohtoritutkinnon suorittaneista jopa 73 prosenttia on kansainvälisiä.
– Samalla täytyy ymmärtää, että tarvittava työperäinen maahanmuutto ei rajoitu pelkästään akateemisiin tehtäviin. Moni ala on riippuvainen kausityövoimasta, johon ei tarvita muodollista pätevyyttä. Suomi tarvitsee työntekijöitä tutkintoon katsomatta, hän huomauttaa.
Vetovoimatekijöiden lisäksi on tärkeä huolehtia pitovoimatekijöistä, Limnell muistuttaa. Kansainvälisten osaajien tukemiseen ja integroitumiseen on panostettava entistä enemmän.
Tällä hetkellä valitettavan moni ulkomailta saapunut opiskelija kohtaa Limnellin mukaan haasteita oman alan työtehtävien löytämisessä. Hyvin koulutettu mutta huonosti sitoutettu vastavalmistunut on valmis vaihtamaan maata, jos tilaisuus osuu eteen.
Näin suomalainen koulutusinvestointi valuu hukkaan.
– Lainsäädännöllä voidaan vaikuttaa esimerkiksi loppuvaiheen ja vastavalmistuneiden opiskelijoiden työllistymiseen. Tämä tarkoittaa muun muassa työllisyystoimien kohdentamista, oleskelulupakäytäntöjen tarkastelua, englanninkielisiä harjoittelupaikkoja sekä selkeämpää viisumiprosessia, Limnell kirjoittaa.
– Suomi tarvitsee lisää työperäistä maahanmuuttoa. Sen lisäksi Suomi tarvitsee vähemmän työperäistä maastamuuttoa. Pidetään osaajat Suomessa, Limnell linjaa.