Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessorin ja sotatieteiden tohtorin Jarno Limnéllin mukaan Turkin ”venkoilulla” Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden kanssa on pidemmällä aikavälillä suurin vaikutus Turkille itselleen.
Hänen mukaansa suurimmat vaikutukset tulevat olemaan etenkin maan asemalle ja luotettavuudelle puolustusliiton jäsenenä. Limnéllin mukaan kyse on ennen kaikkea Naton sisäisestä asiasta.
– Turkille on osoitettava, että tällainen toiminta ja politikointi ei yksinkertaisesti käy. Edellyttää johtajuutta etenkin Yhdysvalloilta ja pääsihteeriltä. Osin kyseessä koko Naton uskottavuus, jota seurataan muuallakin kuin Venäjällä, Limnéll kirjoittaa Twitterissä.
Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista voi tulla Naton täysivaltaisia jäseniä, jokaisen Naton jäsenmaan on ratifioitava maiden jäsenyys erikseen. Turkki on toistuvasti ilmoittanut kieltäytyvänsä ratifioimasta maiden jäsenyyttä, mikäli ne eivät täytä Turkin asettamia ehtoja.
Viikonloppuna Ruotsin Sälenissä pidetyssä Naton turvallisuuskonferenssisa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson totesi, että Ruotsi on täyttänyt ne ehdot, mitkä aiemmin on sovittu. Hänen mukaansa Turkki vaatii Ruotsilta edelleen toimia, joita Ruotsi ei voi eikä halua toteuttaa.
Limnéll korostaa, että Turkin kiristämisille ei tule antaa periksi.
– Muuten luodaan tietynlainen ennakkotapaus tulevia ratifiointeja ja ylipäänsä Naton toimintapolitiikkaan. Kansallinen kiristäminen luo myös katkeruutta ja vaikutuksia olisi Naton ”kaikki yhden, yksi kaikkien puolesta” periaatteeseen.
Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin ei ole syytä myötäillä, vaan on tärkeää osoittaa omaa päättäväisyyttään, kuten juuri Sälenissä tapahtui.
– Vaikka prosessi kokonaisuudessaan ollut nopea, olemme jo nyt olleet Turkin suhteen kovin kärsivällisiä. Turkkilaisen saunan sijaan on kovempien löylyjen aika, Limnéll toteaa.
Turkin venkoilu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnissa on silmiinpistävää, muuallakin kuin hakijamaissa. Suurimmat vaikutukset pidemmällä aikavälillä tprosessin venyttämisellä tulee olemaan Turkille itselleen, sen asemaan ja luotettavuuteen. 3 huomiota miten eteenpäin:
— Jarno Limnell (@JarnoLim) January 9, 2023