Henkilö työskentelee kotonaan. PIXABAY

Joka kolmas haluaisi tehdä kokonaan etätyötä

Tutkimuksen mukaan työntekijät haluavat käydä toimistolla nykyistä harvemmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset viettävät toimistolla lähes kolme päivää viikossa. Työntekijät kokevat, että se on yksi päivä liian paljon, kiinteistöasiantuntija JLL:n tutkimus kertoo.

– Ihmisten toiveet työstään ovat hyvin erilaisia mitä läsnäoloon kannustavat ohjeistukset sanovat. Työnantajat eivät ole onnistuneet tekemään toimistolle tulemista houkuttelevaksi työntekijöille, JLL:n kiinteistökehitysjohtaja Tomi Tiainen sanoo.

JLL kysyi suomalaisten toiveita etätyön osuudesta nyt ensimmäistä kertaa. Tuloksia verrattiin 13 maata kattavaan kansainväliseen tutkimukseen. Kaikista tyytymättömimpiä nykytilanteeseen olivat juuri suomalaiset.

Suomalaisten tapaan myös yhdysvaltalaiset (1,9 päivää viikossa), hollantilaiset (2,1) ja britit (2,2) toivovat tekevänsä enemmän etä- kuin läsnätyötä. Näissä maissa toiveiden ja todellisuuden ristiriita on silti pienempi, sillä niissä tehdään etätyötä Suomea enemmän.

Peräti joka kolmas suomalainen toivoisi voivansa työskennellä kokonaan etänä, ja 18 prosenttia tekee niin nytkin. Kansainvälisesti nämä osuudet ovat keskimäärin vain viiden prosentin luokkaa.

Mutta mistä suomalaisten halu etätöihin johtuu? Yritykset ovat viime vuosina laajasti miettineet, miten saisivat ihmiset koronan jälkeen takaisin toimistolle.

JLL:n arkkitehti Eeva Lahden mukaan tutkimus antaa tähän yhden näkökulman. Ihmiset toivovat toimistojen kehittyvän hybridityön yleistymisen kanssa samaa tahtia. Nyt sitä ei ole tapahtunut.

Noin joka kolmas (37 prosenttia) vastaaja kokee, että toimistossa ei ole riittävästi keskittymistä tukevia tiloja tai melutaso on siellä liian korkea (31 prosenttia).

– On nähtävissä, että suomalaisten tyytyväisyys toimistotyöpaikkaansa on laskenut selvästi, hän sanoo.

Toimistot saavat keskimäärin arvosanaksi 2,9 kun niitä arvioidaan asteikolla 0–5. Noin joka kolmas tietotyöläinen on toimistoonsa tyytyväinen, kolmannes taas on hyvinkin tyytymättömiä.

Tutkimuksessa JLL kysyi myös, mikä on työntekijälle tärkein motiivi pysyä työpaikassaan. Ensimmäistä kertaa riittävä palkkataso oli noussut tärkeimmäksi tekijäksi (72 prosenttia vastaajista). Hyvän elämänlaadun saavuttaminen tippui toiseksi (57 prosenttia).

Kotimaisen kyselyn toteutti markkinatutkimusyhtiö Bilendi verkkopaneelina 15.-19. joulukuuta 2023. Kyselyyn vastasi tuhat toimistotyötä tekevä suomalaista.

Kotimaisia tuloksia verrattiin JLL:n kansainväliseen tutkimukseen (vastaajia 20 121). Sen tiedot on kerätty aikavälillä lokakuu 2022 – syyskuu 2023.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)