Liikenneturvan kyselyn mukaan 75 prosenttia suomalaisista kokee tietävänsä, miten onnettomuuspaikalla tulee toimia. LEHTIKUVA / MATIAS HONKAMAA

Joka neljäs ei osaa toimia onnettomuuspaikalla

Onnettomuuspaikalla jokaisella on auttamisvelvollisuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Onnettomuustilanteessa toimiminen ei ole täysin selvää joka neljännelle suomalaiselle.

Liikenneturvan kyselyn mukaan 75 prosenttia suomalaisista kokee tietävänsä, miten onnettomuuspaikalla tulee toimia. Sen sijaan 25 prosenttia vastaajista ei joko osaa vastata tai on eri mieltä väittämän kanssa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Onnettomuustilanne tulee aina yllättäen, mutta siihenkin voi varautua ennakkoon. Varmista, että varoituskolmio, heijastinliivit, taskulamppu ja ensiapupakkaus ovat autossa mukana, kannustaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Lähes joka neljäs vastaaja oli ollut tilanteessa, jossa oli sattunut liikenneonnettomuus eikä pelastuslaitos ollut vielä paikalla.

Valtaosa vastanneista kertoi pysähtyneensä oikeaoppisesti tarkistamaan, millaista apua tarvitaan, ja jäi varmistamaan avun saapumisen paikalle. Noin joka kymmenes ei tehnyt mitään.

Näin toimit ensimmäisenä onnettomuuspaikalla

Varmista ensin oma turvallisuutesi ja estä lisäonnettomuudet. Jos olet autolla liikenteessä, kytke hätävilkut päälle, pysäytä auto turvalliseen paikkaan ja vie varoituskolmio riittävän kauas varoittamaan muita tielläliikkujia.

Arvioi tilanne. Siirrä loukkaantuneet tarvittaessa turvaan ja hälytä apua hätänumerosta 112 tai 112-sovelluksen kautta. Jää odottamaan ammattilaisten saapumista onnettomuuspaikalle.

Älä kuvaa onnettomuustilannetta

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista paheksuu, että sivulliset kuvaavat pelastustöitä onnettomuuspaikalla. Kuvaaminen koetaan myös turhan yleiseksi, sen sijaan, että autettaisiin.

– Työskentely liikenneonnettomuuspaikalla on pelastushenkilöstön näkökulmasta yksi vaarallisimmista työtehtävistä. Erityisen vaaran aiheuttavat ohikulkijat, jotka kuvaavat onnettomuuspaikkaa autoa ajaessaan. Ohiajavan täytyy olla erittäin varovainen ja pudottaa nopeuttaan. Ylipäätään onnettomuuspaikkojen kuvaaminen ei ole onnettomuudessa osallisena olevien kannalta kunnioitettavaa, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palomestari Jani Kasanen korostaa.

– On syytä myös muistaa, että auton kuljettaja ei saa pitää puhelinta ajon aikana kädessään. Onnettomuus on poikkeava liikennetilanne, joten auton kuljettajan on keskityttävä ajamaan eikä kuvaamaan, painottaa Erkka Savolainen.

Liikenneturva selvitti suomalaisten ajatuksia liikenteestä talvella 2024. Verianin toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 035, joista autoilijoita oli 82 prosenttia. Jos on joutunut ko. tilanteeseen (N=244).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS