Äitien työelämäjärjestö Mothers in Businessin jäsenten kokemusten kerrotaan osoittavan, että raskaus- ja perhevapaasyrjintä syrjäyttää naisia työelämästä ja jopa estää pääsemästä toivottuun lapsilukuun.
Järjestö ehdottaa syrjinnän kitkemiseksi uudistuksia lainsäädäntöön sekä kulttuurin ja asenteiden muutosta työelämään.
Tilastokeskuksen sosiaali- ja terveysministeriölle tekemän tuoreen selvityksen mukaan joka neljäs raskaana oleva nainen Suomessa on kokenut syrjintää työelämässä. Määräaikaisissa työsuhteissa olevista syrjintää on kokenut 44 prosenttia.
– Tämä on vakava ongelma, joka ei vain heikennä tasa-arvoa, vaan myös estää naisia saavuttamasta toivomaansa lapsilukua, Mothers in Business -järjestön toiminnanjohtaja Annica Moore toteaa tiedotteessa.
– Matalan syntyvyyden Suomessa ei ole varaa perheellistymiseen liittyvään syrjintään, Moore jatkaa.
Raskaussyrjinnän yleisimmät muodot ovat määräaikaisten työsuhteiden jatkamatta jättäminen raskauden vuoksi ja urakehityksen hidastuminen tai pysähtyminen perheellistymisen myötä. Selvityksen mukaan lähes puolet naisista pelkää oman asemansa työpaikalla vaarantuvan perheellistymisen vuoksi. Pelko myös estää raportoimasta koetusta syrjinnästä ja voi saada lykkäämään lapsen hankintaa tai jopa luopumaan siitä kokonaan.
Mothers in Business on kysynyt säännöllisesti 2020-luvulla jäsentensä kokemuksia raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä. Kyselyissä äidit kertovat vuodesta toiseen kokeneensa työelämässä syrjivää ja epäasiallista kohtelua.
Syrjintää tapahtuu tyypillisesti työnhakutilanteessa, jossa kysellään perheeseen liittyviä suunnitelmia tai jopa keskeytetään rekrytointiprosessi raskausuutisen jälkeen. Toinen tyypillinen tilanne liittyy haasteisiin työtehtävien säilymisessä sekä ura- ja palkkakehityksessä perhevapailta palattaessa.
Moni kokee urakehityksensä tahtomattaan pysähtyneen perhevapaisiin. Perhevapaalta palaavalle ei esimerkiksi tarjota enää samantasoisia tehtäviä kuin aiemmin, jo sovittuja ylennyksiä perutaan tai entiset työtehtävät ovat siirtyneet sijaisten hoidettaviksi.
Mothers in Businessin mukaan nykyinen lainsäädäntö ei riittävästi suojele määräaikaisessa työsuhteessa olevia raskaana olevia työntekijöitä. Työsuhteen jatkuminen pitäisi turvata raskauden ja perhevapaan aikana. Tietoisuutta raskaussyrjinnän laittomuudesta pitäisi myös lisätä ja ilmoituskanavia parantaa. Työnantajille on järjestön mukaan tehtävä selväksi, että syrjinnästä seuraa taloudellisia sanktioita.
Syrjinnän kohteeksi joutuneille työntekijöille pitäisi tarjota tukea, mukaan lukien oikeudellista neuvontaa ja psykologista apua, jotta he voivat puolustaa oikeuksiaan. Esihenkilöitä olisi koulutettava perheystävällisyydessä ja syrjimättömyydessä.
– Vanhentuneita ja epätosia uskomuksia työelämässä on romutettava. Työnantajat tarvitsevat lisää tietoa perhevapaiden todellisista kustannuksista. Lisäksi on kumottava haitallisia uskomuksia esimerkiksi perheellistyvän henkilön heikommasta osaamisesta ja motivaatiosta. Perheystävälliset käytänteet tulee kirjata osaksi työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmia, Mothers in Business -järjestö toteaa.