Chatham House -ajatuspajan tutkija Timothy Ash kertoo Telegraph-lehdelle tavanneensa 1980-luvun lopulla Neuvostoliitossa monia nuoria veteraaneja, jotka olivat palanneet Afganistanin sodasta. Miehet olivat psykologisesti hajalla ja alkoholisoituneita.
Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen alkoholinkulutus vaikutti hetkellisesti laskeneen Venäjällä. Virallisten tilastojen perusteella alkoholismiin liittyvät ongelmat ovat kääntyneet Ukrainan sodan myötä jyrkkään kasvuun ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen.
Vodkan myynti on samalla noussut ennätystasolle. Duumassa on pohdittu, miten alkoholiin liittyviä kuolemia voitaisiin ehkäistä.
Moskovan pohjoispuolella sijaitsevan Vologdan alueen kuvernööri Georgi Filimonov ajoi läpi rajoituksia, joiden myötä alkoholinmyynti rajoitettiin kahden tunnin aikaikkunaan ja vain arkipäiviin. Alueella on kirjattu 7 500 alkoholinkulutukseen liittyvää kuolemantapausta.
Kuvernööri sanoi Kommersant-lehdelle alkoholismin lisääntyneen 30 prosentilla. Työikäisten kuolemista 71 prosenttia liittyy Venäjällä alkoholiin.
– On maksakirroosia, haimatulehdusta, sydänlihaksen sairauksia, puukotuksia, ampumatapauksia, rattijuopumuksia, Georgi Filimonov luetteli.
Filimonov ei ottanut kantaa siihen, mistä raju muutos johtuu. Monet pitävät ilmiselvänä, että ilmiö on seurausta sodasta.
– Jokin menee pieleen. Oli ajanjakso, jolloin alkoholismi väheni Venäjällä. Nyt olemme matkalla eri suuntaan, Timothy Ash toteaa.
Ukrainan sodan mittakaava on huomattavasti suurempi verrattuna Afganistanin sotaan. Siellä kaatui noin 15 000 neuvostosotilasta, mutta Ukrainan tappioluvut ovat venäläisten osalta ainakin kahdeksankertaisia. Haavoittuneita on yli puoli miljoonaa.