Helsingin pörssi eli Nasdaq Helsinki. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Jos antaisimme ihmisten vaurastua, yritykset pysyisivät suomalaisessa omistuksessa”

Kymmeniä kotimaisia pörssiyrityksiä on myyty ulkomaille tällä vuosituhannella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kirjoittaa Twitterissä, ettei suomalainen yhteiskunta mahdollista pörssiyritysten säilymistä kotimaisissa käsissä.

Wallinheimo viittaa twiitissään Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun Keskisuomalaisessa julkaistuun kolumniin. Siinä Oksaharju kirjoittaa, että lähes 50 suomalaista pörssiyritystä on myyty ulkomaille viimeisen 20 vuoden aikana.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Syynä suomalaisyritysten myymiseen on Oksaharjun mukaan se, ettei yrityksille yksinkertaisesti ole tarjolla riittävästi omistajia. Tämä taas johtuu varallisuutta tasaavasta politiikasta.

– Valitettavasti Suomesta puuttuu sijoitusvarallisuutta, joka pystyisi kantamaan omistajan riskiä ja tuomaan pöytään osaamistakin. Siksi menestyksekkään suomalaisen kasvuyrityksen tie johtaa lähes aina ulkomaiseen omistukseen, Oksaharju kirjoittaa.

Hän toteaa, että suomalaiselle yritysomistajalle on verotuksellisesti selkeästi kannattavampaa myydä yrityksensä kuin nostaa siitä ulos varoja palkkana tai osinkona.

– On sinänsä hyvä, että suomalaisyritykset kiinnostavat maailmalla. Politiikassa tulisi kuitenkin tavoitella kotimaisten omistajien nykyistä laajempia realistisia mahdollisuuksia säilyttää yrityksen omistus Suomessa siten, ettei toimintaympäristö automaattisesti ohjaisi kohti yrityksen myymisen vaihtoehtoa, Oksaharju sanoo.

Myös kokoomuksen Wallinheimon mukaan politiikassa tulisi luoda mahdollisuudet pörssiyritysten pysymiselle suomalaisomistuksessa.

– Jos antaisimme ihmisten vaurastua, niin yrityksetkin pysyisivät suomalaisessa omistuksessa, hän twiittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS