Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo on samaa mieltä keskustanuorten puheenjohtajan Antti Kurvisen kanssa siitä, että perussuomalaisten ja keskustan pitäisi tiivistää yhteistyötään.
Kurvinen esitti eilen keskiviikkona Verkkouutisissa, että keskustan ja perussuomalaisten pitäisi alkaa valmistautua yhteiseen hallitukseen.
– Perusperiaatteesta olen samaa mieltä. Näillä luvuilla on selvää, minkä puolueiden varaan seuraava hallitus muodostuisi, Simon Elo sanoo Verkkouutisille.
Elon mielestä Juha Sipilä on tuonut keskustan lähemmäksi perussuomalaisia kuin mitä se Mari Kiviniemen aikana oli.
Viimeisimmissä kannatusmittauksissa puolueiden yhteiskannatus on ollut neljäkymmentä prosenttia. Elo kuitenkin muistuttaa, että vaalit ovat vasta vajaan kahden vuoden kuluttua ja tilanne voi siinä ajassa muuttua.
SDP luontevampi kumppani
Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö linjasi Ajankohtaisessa kakkosessa tiistaina, ettei hän mielellään näkisi ”takiaispuolueita” seuraavassa hallituksessa, vaan hallitus muodostettaisiin kolmen suuren puolueen kesken.
Simon Elon mielestä tällä hetkellä luontevampi kumppani perussuomalaisille ja keskustalle olisi SDP kuin kokoomus.
– Kun puhutaan Eurooppa-kysymyksistä, vaikuttaisi siltä, että kokoomus on tällä hetkellä sitoutunut tietynlaiseen EU-politiikkaan, joka minun nähdäkseni vie kohti liittovaltiota. Demareilla taas aikaisemmin vakuusjutuissa on ollut ainakin jonkinlaisia valmiuksia tehdä myönnytyksiä vähän kriittisempään suuntaan, niin kuin nyt keskustallakin, Elo perustelee.
Elon mukaan perussuomalaiset ei kuitenkaan vaadi suoraan Suomen eroa Euroopan unionista eikä eurosta, vaan puolue tukee Soinin-Cameronin linjaa.
– Se tarkoittaa sitä, että EU:n perussopimuksia on selvästikin rikottu tukipakettipolitiikassa. Ne pitäisi neuvotella uudelleen puhtaalta pöydältä ja tehdä EU:sta löyhä vapaakauppa- ja taloudellinen liittouma, jossa toimii itsenäiset kansallisvaltiot.
Tukipolitiikan osalta olisi pitänyt pitäytyä EU:n perussopimuksissa, eli taloudellista tukea ei anneta toisille valtioille.
– Kreikka olisi pitänyt saattaa ulos euroalueesta hallitusti, pistää velkasaneeraukseen ja palauttaa kansallinen valuutta, Elo katsoo.
Sosialistista politiikkaa
Mikäli kokoomus haluaa keskustan ja perussuomalaisten muodostamaan hallitukseen, puolueen on Elon mukaan tultava lähelle perussuomalaisten linjaa. Elo ihmettelee, miten kokoomus, joka puhuu markkinatalouden puolesta, voi hyväksyä tukipakettipolitiikan.
– Tämä on täysin markkinatalouden vastainen, suorastaan sosialistinen politiikka. Yksityisten tappiot sosialisoidaan veronmaksajille.
Elon mielestä kokoomuksen ideologiaan sopisi, ettei puolue tukisi tällaista politiikkaa. Hän arvelee, ettei tukipolitiikka välttämättä nousisikaan kynnyskysymykseksi hallitusta muodostettaessa, vaikka hän ymmärtää, ettei poliitikon ole helppoa kääntää kelkkaansa.
– Kokoomuksella on vielä muutama vuosi aikaa muuttaa mieltä, Elo heittää.