Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt päätökset journalistisen sisällön edistämiseen myönnettävästä valtionavustuksesta.
Valtionavustusta myönnetään 98 yritykselle yhteensä 7,5 miljoonaa euroa, joka jaetaan kaikkien tukea hakeneiden ja edellytykset täyttäneiden yritysten kesken suhteessa yritysten journalistista työtä tekevien henkilöiden lukumäärään.
Avustuksen kokonaismäärä on enintään 800 000 euroa yritystä (konsernia) kohti. Avustuksen suuruus yhtä journalistista työtä tekevää henkilöä kohden on noin 3[nbsp]920 euroa muilla yrityksillä kuin niillä, joilla edellä mainitun 800 000 euron enimmäismäärän täyttyminen vaikuttaa lopulliseen myönnettyyn tukimäärään.
Valtionavustuksen tavoitteena on lisätä monimuotoista journalistista sisältöä ja sen tarjontaa sekä tukea journalismia paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla. Tukea myönnetään journalistista työtä tekevien henkilöiden palkkoihin ja journalistisen sisällön hankkimiseen käytettyihin freelance-palkkioihin.
Sanomalehdille eniten koronatukea
Koronatukea saaneet 98 yritystä kohdentavat avustuksen yhteensä 237 tiedotusvälineelle. Tiedotusvälineiden joukossa on määrällisesti eniten sanomalehtiä, mutta myös aikakauslehtiä, radiokanavia, televisiokanava ja verkkojulkaisuja.
Tuki oli haettavissa 20.10.–17.11.2020 Suomessa toimiville medioille, joiden mainosmyynti ja liikevaihto ovat merkittävästi vähentyneet koronaepidemian vuoksi ja jotka täyttivät muut tuen saamisen edellytykset.
Avustusta haki kaikkiaan 121 media-alan yritystä. Traficom hylkäsi 20 hakijan hakemuksen, jotka eivät täyttäneet tuen saamisen edellytyksiä. Lisäksi muutama hakija veti hakemuksensa pois haun edetessä.