Magdalena Andersson valittiin torstaina Ruotsin sosiaalidemokraattien johtoon. LEHTIKUVA / AFP Bjorn Larsson Rosvall

Juhana Vartiainen: Ruotsin demarit eivät sekoile eläkkeistä

Helsingin pormestari on tyytyväinen Magdalena Anderssonin linjauksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kehuu Ruotsin sosiaalidemokraattien vastavalitun puheenjohtajan Magdalena Anderssonin tuoreita poliittisia linjauksia. Vartiainen ja Andersson tuntevat toisensa ajalta, jolloin ekonomistitaustainen Vartiainen työskenteli Ruotsin ay-liikkeen taloudellisessa tutkimuslaitoksessa FIEF:ssä.

–  Magdalena Andersson, kolleegani FIEF:in ajoilta, linjaa väkevästi sosialidemokratian arvoja – joiden peruskiviin kuuluu Ruotsissa työnteko, osallistuminen ja sosiaaliturvan velvoittavuus. Ei sekoilua eläkkeistä tai työaikaromantiikkaa, Vartiainen kirjoitti Twitterissä sunnuntaina.

Andersson valittiin Ruotsin sosiaalidemokraattien johtoon puoluekokouksessa torstaina. Hän tulee todennäköisesti myös seuraamaan Stefan Löfveniä maan pääministerinä. 54-vuotias Andersson on toiminut Ruotsin valtiovarainministerinä vuodesta 2014. Koulutukseltaan hän on taloustieteilijä.

Helsingin Sanomien mukaan Andersson korosti linjapuheessaan perjantaina työn merkitystä sekä kertoi puolueen tavoitteena olevan sosiaalitukien vastikkeellisuuden lisääminen.

Juhana Vartiainen on itse taustaltaan sosialidemokraatti, vuoteen 2015 SDP:n jäsen. Vartiainen on sittemmin useaan otteeseen arvostellut SDP:n talouspolitiikkaa, ja kehottanut ottamaan mallia Ruotsin sisarpuolueesta.

Suomessa huomiota on herättänyt pääministeripuolue SDP:n kansanedustajien lokakuussa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkiselle (vas.) jättämä kirjallinen kysymys pienten työeläkkeiden korottamisesta. Kysymyksessä esitetään, että alle 1 400 euron työeläkkeitä voitaisiin nostaa sadalla eurolla käyttämällä eläkerahastojen tuottoja. Ministeriä pyydettiin myös selvittämään, voisiko työeläkkeitä korottaa puoliväli-indeksillä taitetun indeksin sijaan.

Aloite on yllättävä, sillä SDP:n puoluekokous ei vuonna 2017 tukenut nykyisen kansanedustaja Kimmo Kiljusen aloitetta puoliväli-indeksiin siirtymiseksi. Kansanedustajien aloitetta on kuvailtu ”eläkepopulismiksi”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)