Varsinkin joulupöydän kunkun – kinkun tai kalkkunan – valmistuksessa on hyvä muistaa, että paistorasva ei kuulu viemäriin.
– Kovettuessaan se junttaantuu viemäriin ja pahimmassa tapauksessa tukkii putkiston, muistuttaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry.
Vaikka paistorasva on lämpimänä juoksevaa, jäähtyessään se kovettuu ja jumittuu viemäriputkeen. Lämpimän veden laskeminen viemäriin paistorasvan kaveriksi ei auta, sillä vesi vauhdittaa rasvan kovettumista ja siten viemärin tukkeutumista.
Teknisten Urakoitsijoiden erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen vinkkaa tekemään paistorasvasta kastikkeen juhlapöytään tai jäähdyttämään sen vaikka tyhjässä maitopurkissa ja viemään biojäteastiaan.
Jos paistorasva kaikesta huolimatta livahtaa viemäriin ja tukkii sen, Mäkinen kehottaa kutsumaan apuun kutsu LVI-ammattilaisen.
– Erityisesti kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta voi olla tukossa pitkältäkin matkalta. Viemäri on syytä avata ja puhdistaa koko pituudeltaan ammattilaisen toimesta, Mäkinen toteaa.