Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) arvioi, että molempien Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden Ukraina-linjaan liittyy ainakin jonkin verran epäselvyyttä.
Puhemies muistutti syyskauden aloituksen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Ukrainalle toimitettiin länsimaista aseistusta jo Donald Trumpin virkakaudella. Toimituksia laajennettiin verrattuna Trumpia edeltäneen demokraattipresidentti Barack Obaman kauteen.
– Ja vaikka erilaisia uhkakuvia maalaillaan siitä, mitä Trumpin uudelleenvalinta voisi merkitä esimerkiksi sitoutumiseen Euroopan puolustamiseen tai Ukrainalle annettavaan tukeen, niin jos katsellaan kyseisen henkilön edellistä kautta, niin mitään muutosta ainakaan huonompaan suuntaan ei Nato-yhteistyössä tapahtunut, Jussi Halla-aho sanoi.
– Ehkä se oli pikemminkin terve herätys myös eurooppalaisille sen suhteen, että me emme voi pysyvästi ulkoistaa omaa alueellista puolustustamme amerikkalaisille veronmaksajille, vaan meidän täytyy itse tehdä enemmän. Ja kehitys on siinä suhteessa ollut myönteistä, Halla-aho jatkoi.
Puhemies kertoi saaneensa heinäkuussa Washington D.C.:ssä pidetyssä Nato-huippukokouksessa sen vaikutelman, että myös republikaaneissa ymmärretään Ukrainan sodan merkitys. Halla-aho keskusteli asiasta muun muassa pitkän linjan senaattori Lindsey Grahamin kanssa.
– Myös republikaanit ymmärtävät selkeästi, että Venäjän menestyminen tai voitto Ukrainassa johtaisi väistämättä siihen, että Yhdysvaltain asemaa alettaisiin haastaa myös muualla maailmassa. Akuuteimpana olisi Taiwaninsalmen tilanne. Kyllä siellä ymmärretään, kuinka paljon on pelissä, Halla-aho sanoi.
Elokuun lopulla uutisoitiin suomalaisen ryhmän vierailusta Azerbaidzaniin, jonka demokratia- ja ihmisoikeustilanne on kyseenalainen. Mukana oli muun muassa RKP:n ex-puheenjohtaja Jan-Erik Enestam, vasemmistoliiton ex-kansanedustaja Jaakko Laakso ja perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen. Matkakulut maksoi Azerbaidzanin valtio.
Eduskunnan puhemies kehottaa suhtautumaan pidättyväisesti tilanteisiin, joissa jokin muu taho maksaa suomalaisedustajien matkoja.
– Jo siitä syystä, että tämä väistämättä herättää juuri tämänkaltaisia kysymyksiä. Vanha sanontahan on, että kenen leipää syöt, niin sen lauluja laulat, Jussi Halla-aho sanoi.
Eduskunta voisi hänen mukaansa arvioida instituutiona, ovatko matkat Suomen intressien mukaisia. Kulut jäisivät eduskunnan tai kansanedustajien itsensä maksettaviksi.
– Emme ole tuomioistuin tai lainvalvontaviranomainen. Ei ole mitään keinoa estää nykyisiä tai entisiä kansanedustajia vierailemasta missä he haluavat, puhemies muistutti.