Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Jussi Saramo. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Jussi Saramo: Kokonaisveroaste on nyt saatu rajuun laskuun

Veronmaksajien Teemu Lehtisen mukaan Suomesta ei saa matalan verotuksen maata tviittejä suoltamalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ihmettelee, mistä ”oikeistotwitterille” on syntynyt käsitys, että Yhdysvalloissa tai muualla lännessä olisi matala verotus.

– Suomen kokonaisveroaste kävi lähellä Tanskaa ja Ranskaa mutta nyt se on saatu rajuun laskuun, Saramo väittää Twitterissä.

Veromaksajien koostaman tilaston mukaan on totta, että Suomen veroaste laski kahdella prosenttiyksiköllä vuoden 2016 43,7 prosentista 41,7 prosenttiin vuonna 2020, mutta kuluvana vuonna veroasteen ennustetaan kääntyvän jälleen nousuun ja olevan 42,4 prosenttia.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ei kutsuisi veroasteen laskua ”rajuksi”. Hänen mielestään Saramo on vetänyt tulkinnan kokonaisveroasteen laskusta ”oikoiseksi”.

– Jos näiden tviittien tendenssi on se, että Suomi on oikeasti kevyesti verottava maa, niin ei kyllä ole, Lehtinen sanoo Verkkouutisille.

Lehtisen mukaan mikään tilasto, kansantalouden veroaste eikä kansainvälinen palkkaverovertailu anna kuvaa, että Suomi olisi kevyen verotuksen maa myöskään kulutuksen verotuksen osalta.

Suomen veroaste on kuitenkin Lehtisen mukaan maltillistunut jonkin verran vuosituhannen vaihteen huippuluvuista. Korkeimmillaan Suomen veroaste on ollut vuonna 2000, jolloin se oli 45,8 prosenttia.

Suomen asema kovana verottajana ei ole uhattuna

OECD:n tuoreimman vertailun mukaan korkein kokonaisveroaste oli Tanskassa vuonna 2019, 46,3 prosenttia, ja toisena tuli Ranska 45,4 prosentilla. Suomi oli tilastossa sijalla seitsemän 42,2 prosentin kokonaisveroasteella.

OECD-maiden keskiarvo oli 33,8 prosenttia ja EU 15 -maiden 39,1 prosenttia. Suomessa oli siis kolme prosenttiyksikköä korkeampi kokonaisveroaste kuin EU 15 -maissa, joissa hyvinvointiyhteiskunta on samankaltainen kuin Suomessa.

– Ei Suomi ole ainoa maa, jossa on korkea veroaste, mutta Suomi on kärkijoukossa niin eurooppalaisesti vertailtuna kuin laajemmin kansainvälisestikin, eikä meidän asema ole tässä uhattuna jatkossakaan, Veronmaksajien Lehtinen toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan Suomesta ei saa matalan verotuksen maata tviittejä suoltamalla.

– Jos katsotaan tätä vaalikautta, veroprosentteja ja verotuksen tasoa, niin ei meillä ole mitään keventäviä toimia tehty.

Lehtisen mukaan verotuksen keveneminen ei siis selitä veroasteen mataluutta, vaan verotettavaa on ollut vähemmän. Veropohjaa pitäisikin hänen mukaansa saada ylöspäin työllisyyttä edistämällä.

Veroja kiristetty ja menoja kasvatettu tarmolla

Veronmaksajien mielestä laaja veropohja on hyvä tavoite eli paljon verotettavaa toimintaa ja kohtuulliset veroprosentit.

– Nykyinen hallitus ei ole verotuksessa tehnyt tähän suuntaan elettäkään. Tällä vaalikaudella veroja on kokonaisuutena kiristetty kulutuksen verotuksen puolelta eikä työn verotusta ole alennettu, Lehtinen sanoo.

Hän huomauttaa, että koronan aikana Suomessa ei tehty lainkaan veroelvytystä toisin kuin maailmalla yleisesti.

– Menojen osuutta kansantuotteesta on kyllä tarmolla nostettu nyt.

Lehtinen toteaa, että julkisten menojen suhde kansantuotteeseen on huippua Suomessa. Julkisten menojen vertailussa Suomi oli kakkonen heti Ranskan jälkeen vuonna 2019. Suomen julkiset menot olivat 53,3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, kun Ranskassa julkisten menojen ja BKT:n suhde oli 55,6 prosenttia.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)