Edelleen jatkuva influenssakausi hankaloittaa pääsiäisen matkailusesonkia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan influenssaepidemian kesto on nyt selvästi pidempi kuin esimerkiksi viime kaudella, ja myös tartuntatapauksia on enemmän.
Myös vakuutusyhtiö Lähitapiolan vahinkotiedoista näkyy, että influenssaa on diagnosoitu vielä huhtikuussakin paljon.
– Pääsiäinen on suosittu aika lähteä reissuun, ja sairastuminen voi pahimmillaan panna matkasuunnitelmat kokonaan uusiksi. Tehokkain tapa ehkäistä influenssaa on riittävän ajoissa hankittu rokotus. Käsiä pesemällä voi välttyä myös monelta muulta ikävältä yllätykseltä, kuten norovirukselta, Lähitapiolan terveysvakuuttamisen kehitysjohtaja Laura Miettunen sanoo tiedotteessa.
Lähitapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan 15 prosenttia suomalaisista on joutunut perumaan matkan sairastumisen takia. Lähes viidesosa (18 prosenttia) on joutunut hakeutumaan matkalla hoitoon sairauden takia. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Verian.
– Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa, että kaikki rokotukset ovat kunnossa. Jos on jokin lääkitys, lääkkeitä on varattava mukaan riittävästi. Lääkkeet kannattaa pakata resepteineen käsimatkatavaroihin, jotta ne ovat helposti saatavilla, vaikka matkalaukku jäisi matkalle tai saapuisi kohteeseen myöhässä, Miettunen sanoo.
Jos äkillinen sairaus ennaltaehkäisevistä toimista huolimatta iskee ja matka peruuntuu, vakuutettu voi saada korvauksia matka- tai matkustajavakuutuksesta. Verkkouutiset kertoi vakuutuksista aiemmin tässä jutussa. Oman vakuutuksen ehdot kannattaa käydä tarkasti läpi ennen matkaa, sillä eri vakuutuksissa ne poikkeavat toisistaan.
– Peruuntumisesta voidaan korvata esimerkiksi lentolipun hinta, majoituskulut ja auton vuokrauskulut, joista vakuutettu ei saa palautusta. Moni ei tiedä, että vakuutuksen täytyy olla voimassa vähintään kolme vuorokautta ennen suunniteltua lähtöpäivää, jotta peruuntumisesta voi saada korvausta, joten vakuutukset kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa, sanoo Lähitapiolan korvauspalvelujen asiantuntija Sari Laakso tiedotteessa.
Matkustajavakuutus ei sen sijaan korvaa esimerkiksi lääkärikäyntiä ennen matkaa, mutta tästä voi hakea korvausta sairauskuluvakuutuksesta. Matkan peruuntumiskorvausten edellyttämän lääkärintodistuksen voi hakea myös etävastaanotolta.
Arjen katsaus -kyselyn mukaan ilman matkavakuutusta matkustaminen korostuu nuorimpien ikäryhmien joukossa. Lähes viidesosa (17 prosenttia) alle 25-vuotiaista ja 14 prosenttia 25–34-vuotiaista kertoo matkustavansa joskus kokonaan ilman matkavakuutusta. Kaikista suomalaisista noin kymmenesosa (yhdeksän prosenttia) kertoo matkustavansa joskus kokonaan ilman matkavakuutusta.
Viisi vinkkiä sujuvaan matkantekoon
Pidä huolta hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet vedellä ja saippualla, käytä käsihuuhdetta.
Ole tarkkana siitä, mitä syöt ja juot etenkin, kun reissaat alueella, jossa matkaripulin riski on huomattava. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa matkaripulin sairastumisriski on 60–80 prosenttia.
Varaudu matkakohteesi riskeihin ennalta. THL:n Matkailijan terveysoppaasta löytyy maakohtaiset suositukset varautumiseen, kuten tietoa rokotustarpeista ja matkustuskohteen terveysriskeistä. Euroopassa matkustaessa muista ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti.
Tarkista, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusturva on reissuusi sopiva.
Ulkoministeriö suosittelee matkustajailmoituksen tekemistä ulkomaille ja etenkin riskialttiille alueelle matkustaessa. Tällöin kotimaan viranomaiset voivat tarvittaessa auttaa esimerkiksi kriisitilanteessa.
Lähteet: THL, ulkoministeriö, Lähitapiola
LUE MYÖS:
Sairastuitko lomalla? Näissä tilanteissa edes vakuutuksesta ei ole apua