Kokoomuksen kansanedustajat toivovat, että edustajat ottaisivat rajalain käsittelyssä huomioon vakavan turvallisuustilanteen eivätkä tekisi sen nojalla puoluepolitiikkaa.
– Rajalain osalta on hyvin toivottavaa, että asialla ei tehdä puoluepolitiikkaa. Kyse on Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta. Mitä yhtenäisemmin ja päättäväisemmin Suomi toimii, sitä vahvemman viestin lähetämme Venäjälle ja samalla ennaltaehkäisemme tulevaa vaikuttamista, kirjoittaa kansanedustaja Jarno Limnell (kok.) viestipalvelu X:ssä.
Asia on seuraavaksi eduskunnan hallintovaliokunnan käsittelyssä. Yle uutisoi tiistaina, että useampi SDP:n kansanedustaja suhtautuu kriittisesti käännytyslakiin. SDP:n kansanedustajat toivovat, että hallintovaliokunta saisi korjattua lakia niin, ettei se rikkoisi kansainvälistä oikeutta.
– Itärajan tilanne on vakava ja huolestuttava. Venäjän hybridihyökkäys ei ole päättynyt ja maamme koskemattomuus voi olla nopeasti jälleen uhattuna. Tästä uhasta ja siihen vastaamisesta jokainen kansanedustaja kantaa oman vastuunsa, muistuttaa kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) viestipalvelu X:ssä.
SDP:n kansanedustajien kanta on lain läpimenon kannalta olennainen, sillä poikkeuslaki tarvitsee taakseen viisi kuudesosaa eduskunnasta eli vähintään 167 kansanedustajaa.
Vihreät ja vasemmistoliitto, joilla on yhteensä 25 kansanedustajaa, äänestävät todennäköisesti lakia vastaan.
Laki kaatuisi, jos yhdeksän SDP:n kansanedustajaa äänestää lakia vastaan, mikäli kaikki kansanedustajat ovat äänestyksessä paikalla ja kaikki hallituspuolueiden edustajat, oppositiopuolue keskustan edustajat sekä kaksi yhden hengen eduskuntaryhmää kannattavat lakia.
Ylen SDP:n kansanedustajille tekemän kyselyn mukaan ainakin neljä puolueen edustajaa suhtautuu lakiin hyvin kriittisesti. Lisäksi tiedossa on viideskin lakia vastustava SDP:n kansanedustaja.
Suurin osa puolueen kansanedustajista sanoi Ylelle muodostavansa kantansa vasta valiokuntakäsittelyiden jälkeen.
SDP:n eduskuntaryhmä ei ole vielä päättänyt, tekeekö se sitovan ryhmäpäätöksen vai saako jokainen edustaja päättää itse äänestyspäätöksestään.
Itärajan tilanne on vakava ja huolestuttava. Venäjän #hybridihyökkäys ei ole päättynyt ja maamme koskemattomuus voi olla nopeasti jälleen uhattuna. Tästä uhasta ja siihen vastaamisesta jokainen kansanedustaja kantaa oman vastuunsa. #itäraja #koskemattomuus #turvallisuus
— Timo Heinonen (@timoheinonen) June 26, 2024
Rajalain osalta on hyvin toivottavaa, että asialla ei tehdä puoluepolitiikkaa. Kyse on Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta.
Mitä yhtenäisemmin ja päättäväisemmin Suomi toimii, sitä vahvemman viestin lähetämme Venäjälle ja samalla ennaltaehkäisemme tulevaa vaikuttamista.
— Jarno Limnell (@JarnoLim) June 25, 2024