Seco/Warwick-laitteita Moskovassa koneenrakennusyrityksessä. The Insider

Kahdeksan eurooppalaista yhtiötä myy tuotteita Venäjän sotateollisuudelle

Pakotteista huolimatta moni valmistaja toimii yhä itäasiakkaidensa kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Insider ja Investigace.cz tutkivat esimerkinomaisesti kahdeksaa teollista laitevalmistajaa, jotka ovat jatkaneet toimintaansa Venäjällä. Niiden tuotteita käytetään sotilaskaluston tuotannossa.

Eurooppalaisyhtiöt hoitavat liiketoimiaan tytäryhtiöidensä ja johtonsa omistamien yhtiöiden kautta. Niiden liikevaihto alkoi kasvaa heti Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen ja nousi lähes 6,4 miljardiin ruplaan (63 miljoonaan euroon) vuonna 2023.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Metallin työstökoneita ja sorveja valmistavan GRS Uralin pääomistaja on tšekkiläinen TOS Varnsdorf. Yritys toimii edelleen Jekaterinburgissa. Sen liiketoiminta puolitoistakertaistui vuonna 2023. Se käyttää tuotannossaan Tšekistä tuotuja komponentteja ja myös ostaa sieltä koneita, useimmiten TOS Varnsdorfilta. Helmikuusta 2022 syyskuuhun 2024 sen tuonnin arvo oli noin 12 miljoonaa euroa.

Pietarilaisyhtiö Tahteh, joka rakentaa ja asentaa sulatus- ja polttouuneja teollisuudelle, on yhteisyritys tšekkiläisen Tachtech sron kanssa. Se tekee yhteistyötä yhtiöiden kanssa, jotka toimittavat metallia sotateollisuudelle. Sen asiakkaisiin kuuluu myös Omsktransmash, joka tuottaa termobaarisia ohjuksia laukaisevan TOS-1A-”korttelintuhoajan” lavetteja ja huoltaa T-80-panssarivaunuja.

Tšekkiläinen Alta toimii Venäjällä tytäryhtiönsä A-R:n kautta, joka toimii Pietarissa, Moskovassa ja Nižni Tagilissa. Yhtiö tuottaa työkaluja ja laitteita malmin louhintaan ja jalostukseen, mutta tekee myös yhteistyötä PAO Nizhny Novgorodin kanssa, joka tuottaa komponentteja muun muassa S-300/400-ilmatorjuntajärjestelmiin.

Myös tšekkiläisyhtiö Kovosvit jatkaa toimituksiaan Venäjän aseteollisuudelle. Hyökkäyssodan alun jälkeen se on vienyt Venäjälle 56 erää koneita kolmen miljoonan euron edestä. Tšekkiläinen Labara valmistaa Venäjällä sähköeristeitä tytäryhtiönsä Labara-Rusin kautta. Se on tuonut Venäjälle teollisia laitteita 5,09 miljoonan euron edestä. Yhtiön johtajan puoliksi omistama tšekkiläinen PTV, joka toimittaa Venäjälle amerikkalaisia osia sisältäviä vesileikkureita välikäsien kautta.

Puolalainen Seco/Warwick toimittaa lämpökäsittelylaitteita muun muassa ilmailuteollisuudelle. Venäjällä sitä edustaa tytäryhtiö Seco/Warwick Rus. Pääosa sen helmikuun 2022 ja huhtikuun 2024 välisen ajan 1,34 miljoonan euron tuonnista on kaksikäyttötuotteita, joita pidetään kriittisinä Venäjän sotapotentiaalille.

Ruotsalainen kaasulaitteita valmistava GCE Group toimittaa niitä Venäjälle sikäläisen tytäryhtiönsä GCE Krassin kautta. Sen valmistamia paineensäätöventtiilejä, hitsaus- ja juotoslaitteiden osia käytetään Venäjän sotateollisuudessa. Vienti Venäjälle helmikuusta 2022 huhtikuuhun 2024 oli arvoltaan 5,53 miljoonaa euroa.

Venäjällä jatkaa toimintaansa myös sveitsiläinen Meg Metal SA. Vuosina 2022-23 se toi Venäjälle terästuotteita 13,17 miljoonan euron edestä tytäryhtiönsä Eurostalin kautta. sen suurimmat ostajat olivat Prometey-instituutti, joka kehittää metalliseoksia sukellusveneisiin ja jäänmurtajiin, Uralmašzavod, joka valmistaa laitteita metalli- ja kaivosteollisuudelle sekä kaasuturbiinien valmistaja Power Machines. Eurostalin liikevaihto kasvoi 206 prosenttia vuonna 2023.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS