Maailman terveysjärjestö WHO kertoo 1 940 varmistetusta hyökkäyksestä terveyden- ja sairaanhoitoa vastaan Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan alusta eli helmikuusta 2022 lähtien.
Kyseessä on suurin määrä hyökkäyksiä, mitä maailmanjärjestö on koskaan kirjannut mistään humanitaarisesta hätätilasta tähän päivään mennessä.
Hyökkäyksistä 86 prosenttia on WHO:n mukaan kohdistunut terveydenhuollon tiloihin, yleensä raskailla aseilla. Hyökkäykset ovat kiihtyneet merkittävästi joulukuusta 2023 alkaen ja ovat nyt lähes jokapäiväisiä.
– Vuonna 2024 olemme nähneet paljon kahden perättäisen iskun hyökkäyksiä [joista jälkimmäinen on suunnattu pelastus- ja ensihoitohenkilökuntaa vastaan]. Nyt hyökkäyksiä siviili-infrastruktuuria vastaan on enemmän kuin aikaisemmin. Menetämme kollegoja, terveydenhuollon työntekijöitä, hoitajia, lääkäreitä, ensihoitajia. Tänä vuonna terveydenhuollon työntekijöitä on myös haavoittunut enemmän kuin aikaisemmin. WHO:n datan mukaan ensivastehenkilöiden ja sairaankuljettajien vaara kärsiä vahinkoja on kolme kertaa suurempi kuin muilla terveydenhuollon henkilöillä, kertoo lausunnossaan tohtori Jarno Habicht, WHO:n edustaja Ukrainassa.
WHO:n mukaan tänä vuonna on toistaiseksi saanut surmansa 34 terveydenhuollon työntekijää, kun vuonna 2023 heitä oli 24. Lisäksi 229 on haavoittunut hyökkäyksissä, mikä on enemmän kuin kahtena edellisvuonna. WHO:n mukaan joka neljäs terveydenhuoltoa vastaan suunnattu hyökkäys on tänä vuonna johtanut haavoittumisiin.
– Olemme todistamassa räikeää välinpitämättömyyttä humanitaarisen lain perusperiaatteista. Laajat hyökkäykset Ukrainan infrastruktuuria vastaan ovat asettaneet sähkön, veden ja lämmityksen saannin kiireelliselle etusijalle. Tämä sota vaikuttaa jokaiseen Ukrainassa monella tapaa ja syvällisesti, mukaan lukien terveydenhuollon ammattilaiset, toteaa lausunnossaan WHO:n Ukrainan toimiston World Health Emergenciesin johtaja tohtori Emanuele Bruni.
Lähellä rintamaa sijaitsevien kylien ja kaupunkien asukkaiden terveyspalveluiden saanti on merkittävästi vaikeutunut, mikä on lisännyt heidän vaikeiden sairauksien ja kuoleman riskiään. Helmikuusta 2022 lähtien Venäjä on vahingoittanut tai tuhonnut keskimäärin 200 sairaankuljetusautoa vuodessa.
WHO:n mukaan Ukrainan terveysviranomaiset pyrkivät vastaamaan kaikkiin terveydenhuollon tarpeisiin, mutta joitain tarpeita jää täyttämättä. Terveysjärjestö on toimittanut Ukrainaan noin 3 750 tonnia lääkintätarpeita, mukaan lukien ambulansseja, lääkkeitä ja generaattoreita.
– Ukrainan terveydenhuollon työntekijät ovat aitoja sankareita. Jatkuvista hyökkäyksistä ja kaikista haasteista huolimatta he jatkavat ihmisten pelastamista, sanoi Habicht.