Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mielestä EU:n siirtolaispolitiikka vaatii perusteellista remonttia. Hän kuvaa sen nykytilaa skitsofreeniseksi.
– Järjestelmä perustuu nyt siihen, että turvaa voi hakea enimmäkseen rajan yli tulemalla. Samaan aikaan lähes kaikki EU:n ulkorajavaltiot pyrkivät ehkäisemään rajan yli tulemista eri tavoin, ministeri Mykkänen sanoo Helsingin Sanomille.
Tällä hetkellä turvaa vainolta ja rauhaa sodalta haluavan on käytännössä ylitettävä EU:n raja laittomasti. Seurauksena on inhimillisiä tragedioita ja liuta muita huonoja seurauksia:
Salakuljetusbisnes on paisunut miljardien arvoiseksi ja tuhansia ihmisiä on hukkunut Välimereen. Hallitsemattomuuden tunteesta ja pelosta kumpuava populismi valtaa alaa monissa EU-maissa.
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttaminen on vaikeaa, ja osa jää Eurooppaan paperittomaksi, hyväksikäytön vaarassa olevaksi työvoimaksi.
Ministeri Mykkäsen mukaan EU:n alueella on jo noin puoli miljoonaa kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa, jotka eivät ole palanneet lähtömaihinsa.
Mykkänen haluaa, että sekä Suomi että muut EU-maat kasvattaisivat huomattavasti ottamiensa kiintiöpakolaisten määrää.
Hänen mukaansa myös EU:n ulkorajojen valvontaa tulisi tiukentaa, jotta turvapaikanhakijoiden tulo esimerkiksi Välimeren yli saataisiin merkittävästi vähenemään.
– Pakolaisten päävirta täytyisi jotenkin fiksummalla tavalla saada järjestettyä.
Suomi valitsee vuosittain kiintiöpakolaisiksi 750 ihmistä, joita YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on esittänyt uudelleensijoitettaviksi leireiltä.
Vain osa EU-maista vastaanottaa nyt kiintiöpakolaisia.
Yhteensä ne ottavat kiintiöpakolaisia vain joitakin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Mykkäsen mukaan määrää voitaisiin kasvattaa yli sadan tuhannen.