Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo kannattavansa euroa, mutta vaatii, että rahaliiton virheet tunnustetaan. Yksi sellainen on vuosikymmenen alkuvuosien euron pelastusoperaatio, josta seurasi, että Saksaa lukuun ottamatta kaikki euromaat ovat nyt ylivelkaantuneet.
– Kannatan euroa, mutta pitää tunnustaa, että näin on päässyt käymään. Suomen velka on kaksinkertaistunut 10 vuodessa, eikä sitä olisi tapahtunut jos korot olisivat reagoineet normaalisti riskien mukaan.
Mykkänen kannattaa Eurooppalaista valuuttarahastoa (EMF), jonka avulla velkaantuneita euromaita voitaisiin tulevaisuudessa pelastaa romahduksilta. Hän asettaa kuitenkin ehtoja: velkaisen maan pitää maksaa velkojaan ensin itse, minkä jälkeen se voidaan asettaa velkasaneeraukseen ja valuuttarahasto voi tukea sen paluuta normaalitilaan.
– Euromaan täytyy voida mennä konkurssiin ilman, että muut maksavat sen velkoja ennen sitä. Tämä on se olennainen ero aiempaan.
EMF on vasta yksi ehdotus siitä, millä tavalla eurokriisejä tulevaisuudessa voitaisiin hoitaa. Tällä hetkellä euromaat ovat perustaneet Euroopan vakausmekanismin, johon valtiot ovat sijoittaneet pääomaa ja joka lainaa rahaa vapailta markkinoilta. Vuonna 2010 alkaneen eurokriisin aikana ylivelkaantuneita euromaita ei päästetty konkurssiin, vaan muut maat tukivat niitä lainoilla.
EMF:ää on esittänyt muun muassa suurin euromaa Saksa, ja sitä on tukenut Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Macron piti runsas viikko sitten puheen, jossa hän ehdotti muun muassa euroalueelle omaa budjettia, joka rahoitettaisiin hiiliverolla ja hiilitulleilla.
Mykkäsen mukaan Macron oli puheestaan karsinut Suomelle hankalimman ehdotuksen, sen, että Euroopassa alettaisiin yhteisesti kantaa vastuuta veronmaksajien piikkiin otetuista veloista. Ajatustahan kannatetaan etenkin monissa Etelä-Euroopan massaa, siis samalla alueella, josta monet ylivelkaantuneet valtiotkin löytyvät.
– Periaatteessa velkojen yhteisvastuu on jo ollut kielletty, mutta markkinat arvasivat, että Espanjaa, Kreikkaa ja Portugalia mennään pelastamaan.
Lue kai Mykkäsen haastattelu kokonaisuudessaan Verkkouutisten Plus-liitteestä. Kirjautuminen on ilmaista.