Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus tiedotti keskiviikkona päässeensä budjettiriihessä sopuun toimista, joilla Suomeen saadaan 31[nbsp]000-36[nbsp]000 uutta työllistä vuosikymmenen loppuun mennessä.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen mukaan todellisuus on toinen.
– Siis uusia työllisyysuudistuksia ei saatu päätettyä edes hallituksen oman +30.000 tavoitteen verran vaan ~+13-15.000 ja siinäkin tarvitsee optimismia, että oppivelvollisuus todella muuttuisi tutkinnoiksi ja että näillä muutoksilla päästäisiin ”pohjoismaiseen TE-palveluun”, hän toteaa Twitterissä.
Hallitus teki budjettiriihessä päätökset oppivelvollisuuden laajentamisesta, palkkatuen uudistuksesta, varhaiskasvatusmaksujen alentamisesta sekä uudesta työnhaun mallista, johon sisältyy työnhakuvelvoitteita, mutta myös lisää rahaa palveluihin. Jälkimmäistä on tituleerattu julkisuudessa ”aktiivimalli kakkoseksi”.
Lisäksi hallitus on jättänyt työmarkkinajärjestöjen ratkaistavaksi, miten yli 55-vuotiaiden työllisyyttä saadaan parannettua 10[nbsp]000-12[nbsp]000 uudella työllisellä. Hallitus on luvannut toimia itse, mikäli järjestöt eivät saa aikaiseksi ratkaisua. Paikallisesta sopimisesta ei päätöksiä saatu.
Kai Mykkäsen mukaan kaikkein oleellisinta on kuitenkin työllisyystoimien ”mittakaavaharha”.
– Miksi ei uskalleta auttaa yli 100[nbsp]000 työsuhdetta Suomeen, kun sen verran koronassa tuhoutunut? Ilman sitä velkakierre jatkuu vaan, hän toteaa.
Kokoomus esitteli elokuussa listan toimista, joilla tavoite täyttyisi. Sen pohjana on valtiovarainministeriön virkamiestyöryhmän hiljattainen esitys toimista, joilla saataisiin 60[nbsp]000 uutta työpaikkaa. Ministeriön esitys sai aikanaan penseän vastaanoton etenkin vasemmistoliitolta.
Kai Mykkänen kiinnittää huomiota siihen, että hallituksen työllisyystoimiin on laskettu mukaan myös viime talven linjauksia. Hänen mielestään se tarkoittaa, että pitäisi huomioida myös, että tälle vuodelle säädetyt budjettilait vähensivät noin 5[nbsp]000 työsuhdetta Suomesta. Hän viittaa valtiovarainministeriön ja eduskunnan tietopalvelun arvioon aktiviimallin peruutuksen ja tukien muutosten vaikutuksista.
(1/) Siis uusia työllisyysuudistuksia ei saatu päätettyä edes hallituksen oman +30.000 tavoitteen verran vaan ~+13-15.000 ja siinäkin tarvitsee optimismia, että oppivelvollisuus todella muuttuisi tutkinnoiksi ja että näillä muutoksilla päästäisiin ”pohjoismaiseen TE-palveluun” pic.twitter.com/onNBeuYhUo
— Kai Mykkänen (@KaiMykkanen) September 16, 2020
(3/) Sori negailu, mutta kun tässä lasketaan hyväksi jo viime talven linjauksia (yläosa), niin pitäisi huomioida se, että tälle vuodelle säädetyt budjettilait vähensivät noin 5000 työsuhdetta Suomesta: aktiviimallin peruutus, tukien muutokset (VM, eduskunnan tietopalvelu). pic.twitter.com/4hEmkWdVfy
— Kai Mykkänen (@KaiMykkanen) September 16, 2020