Dubaissa tehtiin tällä viikolla historiaa, kun maailman valtiot linjasivat yhdessä, että fossiilisten polttoaineiden käyttö energiajärjestelmässä on lopetettava ja että muutosta pitää kiihdyttää jo tällä vuosikymmenellä.
Ilmastokokouksen annista Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla kirjoittanut ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (kok.) toteaa, että päästövähennyksistä on pystytty linjaamaan ennenkin muttei siitä, että se tarkoittaa siirtymistä fossiilisten polttoaineiden jälkeiseen maailmaan.
– Etukäteen epäilin, onko maailman valtioilla tahtoa tehdä YK:n ilmastosopimuksen seuraavasta vaiheesta menestys. Vastakkainasettelu lännen ja idän välillä on kasvanut. Sopimuksia on enemmänkin revitty kuin solmittu. Oli riski, että ilmastosopu nähtäisiin tukena lännen perustamalle prosessille ja linja jäisi geopolitiikan alle, Mykkänen kirjoittaa.
– Uhkakuva ei toteutunut. Ilmasto ei tunnusta rajoja, ilmastonmuutoksen hillitseminen on kaikkien etu. Valtioiden aiempaa selvempi enemmistö pitää fossiilisten polttoaineiden jälkeiseen talouteen siirtymistä tarpeellisena ja mahdollisena, hän jatkaa.
Dubain kokouksen odotettua paremman tuloksen takana olevia tekijöitä on Mykkäsen mielestä syytä ottaa huomioon jatkossakin.
– Ilmastoasiassa Eurooppa kykenee yhä johtamaan. Yhdysvalloilla oli tärkeä rooli, mutta se ei olisi pystynyt korvaamaan EU:n linjanvetoa. Oli tärkeää, etteivät ulkopuoliset hajottaneet Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa. Globaalin etelän ääni nousi lopulta fossiilisista polttoaineista eroon pääsyn puolelle, vaikka ilmassa oli myös katkeruutta teollisuusmaita kohtaan, hän analysoi.
– Kiina alkaa nähdä itsensä fossiilisten polttoaineiden jälkeisen ajan voittajana. Se on vahva mineraaleissa, sähköautoissa ja uusiutuvassa energiassa. Perinteisen öljymaan Arabiemiraattien valinta neuvottelujen puheenjohtajamaaksi oli uhkapeliä, joka taisi kannattaa, Mykkänen jatkaa.
– Dubaissa saavutettu sopu ei ole laki eikä vero. Se on viesti. Investoi muihin kuin fossiilisiin polttoaineisiin, niin olet huomisen voittaja. Vähän aiempaa suorempi viesti vauhdittaa puhtaan tekniikan murrosta edes hieman. Tulokseton kokous olisi viestinyt yrityksille, ettei puhtaiden ratkaisujen muuttumiseen ajan myötä kannattavammiksi voisi välttämättä luottaa, Mykkänen kiteyttää kirjoituksessaan ilmastokokouksen viestin.
Mykkäsen mukaan ongelmia on yhä ratkaistavina. Muun muassa päätöksiä kehittyvien maiden vaatimasta ilmastorahoituksen nostosta lykättiin.
– Satojen miljardien eurojen tulonsiirron maksajiksi odotellaan lähinnä länsimaita, joiden parlamenttien kyky ja halu kuitata lasku vaikuttaa vähäiseltä.
Ministeri muistuttaa, että Suomen hallitus keskittyy fossiilitalouden alasajoon erityisesti teollisuudessa ja energiantuotannossa.
– Vauhditamme siirtymää muun muassa uudistamalla ydinvoimalain etenkin pienydinvoimaa tukevaksi, edistämällä merituulivoiman valtavia investointeja ja nopeuttamalla luvitusta, jotta saamme lisää teollisuuden fossiilisista polttoaineista irrottavia hankkeita. Suomen suuri haaste on maankäyttösektorin hiilinielu, ministeri kirjoittaa.