Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) arvostelee Puheenvuoron blogissaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon ajatusta siitä, että Suomen tulisi ottaa mallia Japanista väestön ikääntymisestä aiheutuvan epätasapainon korjaamiseksi.
Halla-aho ottaisi maahanmuuton sijaan käyttöön muun muassa robottien hyödyntämisen. Hän tiukentaisi huomattavasti ulkomaisen työvoiman saatavuusharkintaa
”Japanilaisten elintaso on kehittynyt tällä vuosituhannella teollisuusmaista heikoimmin. Yksi syy siihen on työperäisen maahanmuuton puute, kun japanilaiset ovat samalla harmaantuneet vauhdilla”, Mykkänen sanoo.
”Automaatiomyönteisestä kulttuurista huolimatta japanilaiset eivät kuitenkaan ole onnistuneet yhdistämään vanhenevaa väestöä ja talouskasvua”, hän lisää.
Mykkäsen mukaan maahanmuuton vaikutus ei ole vakio vaan riippuu siitä, miten työmarkkinat ja sosiaaliturva toimivat.
”Tarvitsemme joka tapauksessa muutoksen työllisyysmalliimme. Kotimaisten työttömien työllistämiseen tarvitsemme mallin, joka samalla ohjaa töihin myös maahanmuuttajat.”
Työperäisessä maahanmuutossa ei Mykkäsen mukaan ole kyse vain suorittavan työvoiman riittävyydestä.
”On kyse tienhaarasta, jossa Suomesta tulee joko houkutteleva, avoin ja helposti lähestyttävä, tai käpertyvä ja luotaan työntävä. GSM-Nokian nousu saattoi vielä perustua siihen, että opetetaan suomalaisille insinööreille oikeita asioita. Tulevat Nokiat syntyvät enemmän siten, että palveluinnovaation ympärille kootaan nopeasti parhaat tekijät ympäri maailmaa. Suomi joko on tällaisten osaajien kokoontumisajojen kohtauspaikka tai taantuva takapajula.”
Mykkänen painottaa, etteivät Euroopan rajoilla vallitsevat elintasoerot, asumisperusteinen sosiaaliturva ja vapaa maahanmuutto ole yhdistettävissä järkevästi.
”Turvaa tulee antaa vainon tai kidutuksen uhreille. Sen sijaan työsuhteeseen tulevia ei kannata yhtään hätyyttää, kunhan oleskelulupaan liittyvät turvallisuustaustat on kunnossa”, Mykkänen päättää.