Autoilija Kaivokadulla Helsingin keskustassa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kaivokadun läpiajokiellon valmistelu alkaa

Helsingin rautatieaseman edustalle halutaan oleskelualue. Kaivokadulla sallitaan joukkoliikenne.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaivokadun ja Esplanadien asemakaavojen uudistaminen käynnistyy, tiedottaa Helsingin kaupunki. Tavoitteena on Kaivokadun muuttaminen päärautatieaseman edustalla joukkoliikennekaduksi. Esplanadeilla säilytetään kaksi ajokaistaa suuntaansa.

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi joulukuussa 2024 ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman. Sen perusteella kaupunki on käynnistänyt Kaivokadun ja Esplanadin asemakaavojen päivittämisen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Kaivokadun kaava-alue kattaa katualueen sekä rautatieaseman eteläpuolisen aukion ja Rautatientorin eteläosan. Keskeinen muutos on, että Kaivokatu muutetaan joukkoliikennekaduksi.

Syksyllä valmistuvassa katusuunnitelmaluonnoksessa määritellään katu- ja puistoalueiden yksityiskohdat kuten puut, istutukset, penkit ja pintamateriaalit. Suunnittelua ohjaa Kaivokadun ympäristösuunnitelma, joka hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa lokakuussa 2024.

Rautatieaseman alueella on lisäksi käynnissä Elielinaukion ja Asema-aukion asemakaavan muutos, jonka kaavaluonnosta käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa toukokuussa 2025.

Esplanadien asemakaavaa vuodelta 1836 ajantasaistetaan, ja samalla turvataan kulttuurihistoriallisesti merkittävän puistokadun luonne. Liikennealueet ja puistot pysyvät pääosin ennallaan.

Kaivokatu on nykyisin yksi Suomen vilkkaimmista kävelyalueista, ja päivittäin alueella kulkee noin 200 000 kävelijää. Kaupunkilaisista alue on kuitenkin keskustan epäviihtyisin paikka liikkua. Kaivokadun muuttaminen joukkoliikennekaduksi mahdollistaa sen, että alueelle tulee lisää vihreyttä, penkkejä ja terassialueita.

Suunnitteilla on, että rautatieaseman edusta tulee kokonaan jalankulkijoiden käyttöön, kun pysäköintipaikat poistuvat ja pyörätiet siirtyvät Kaivokadun toiselle puolelle.  Vaihdot kulkuvälineestä toiseen nopeutuvat, ja alueella pystyy liikkumaan sujuvammin.

Suurin osa kaupunkilaisista saapuu keskustaan metrolla, junalla, bussilla tai raitiovaunulla. Rautatieasemalle saapuvien määrä kasvaa entisestään sitten, kun uudet pikaraitiotieyhteydet liikennöivät.

Kaivokadulla kulkee nykyisin noin 14 000 autoa vuorokaudessa. Suurin osa liikenteestä on läpiajoliikennettä. Suunnitelmien mukaan autolla pääsee edelleen rautatieaseman molemmille puolille, ja Keskuskadulla sijaitsevaan pysäköintihalliin. Myös pelastusajoneuvot voivat jatkossakin liikkua Kaivokadulla.

Kaivokadun muuttaminen joukkoliikennekaduksi mahdollistaa myös bussireittien uudelleenjärjestelyn. Bussit voitaisiin ohjata kulkemaan molempiin suuntiin Vilhonkatua pitkin, mikä vähentäisi estevaikutuksia ja parantaisi alueen viihtyisyyttä. Samalla Kaivokatu Ateneumin edustalla ja Kaisaniemenkatu rauhoittuisivat ja muuttuisivat helpommin ylitettäviksi.

Kaupungin tavoitteena on, että Kaivokadun ensimmäiset rakennustyöt alkavat vuonna 2028, jolloin kunnostetaan metroaseman ja Asematunnelin katon vesieristys. Ensimmäisen vaiheen valmistuttua katutyöt siirtyvät Esplanadeille.

Esplanadien vesihuolto- ja katuremontin aikana Kaivokadun läpi voi ajaa autolla – käytössä on yksi kaista kumpaankin suuntaan. Tämänhetkisen arvion mukaan koko Kaivokadun alue valmistuu 2030-luvun puolivälissä.

Havainnekuva Helsingin ydinkeskustasta muutosten jälkeen. MASU PLANNING
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS