Vuosi 2024 oli suomalaisessa ilmailussa kokonaisuudessaan turvallinen, mutta kaupallisessa ilmakuljetuksessa tapahtui poikkeuksellisesti kaksi onnettomuutta, Traficom kertoo. Yleisilmailussa tapahtui yksi kuolemaan johtanut onnettomuus.
Dronejen ja suomalaisten ilma-alusten välillä esiintyi lähellä piti -tilanteita ulkomailla. GNSS-häiriöiden vaikutus on alkanut näkyä Suomessa vuodesta 2022 lähtien ja lisääntyi merkittävästi tammikuusta 2024 alkaen. Ilmoitukset häiriköivistä matkustajista lisääntyivät ja erilaiset sääilmiöt aiheuttivat poikkeamia enenevissä määrin.
Suomalaisessa kaupallisessa ilmakuljetuksessa onnettomuudet ovat hyvin harvinaisia. Viime vuonna kuitenkin tapahtui kaksi onnettomuudeksi luokiteltua tapausta. Molemmissa tilanteissa matkustaja oli laskeutumassa koneen uloslaskettavia portaita, kun portaiden kaide petti ja matkustaja putosi maahan ja loukkaantui vakavasti.
Vuonna 2024 yleis- ja harrasteilmailussa tapahtui kuusi onnettomuutta, mikä oli hieman alle pitkän aikavälin keskiarvon (8,4). Yksi onnettomuuksista johti kuolemaan, kun yleisilmailulentokone syöksyi maahan moottorihäiriön seurauksena nousun jälkeen. Molemmat koneessa olleet menehtyivät.
Vaikka viime vuosina on vuosittain tapahtunut yksittäisiä kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, turvallisuustilanne on viimeisen kymmenen vuoden aikana kuitenkin parantunut kokonaisuutena merkittävästi.
Vuonna 2024 suomalaisessa kaupallisessa ilmakuljetuksessa raportoitiin 14 vakavaa vaaratilannetta, mikä oli lähes kaksinkertainen määrä verrattuna aiempien vuosien keskiarvoon.
Useissa tapauksissa kyse oli ilmassa tapahtuneista läheltä piti -tilanteista, joista huomattava osa liittyi droneihin.
Suomessa dronetoiminnan aiheuttamat läheltä piti -tilanteet pysyivät kohtuullisella tasolla, mutta ulkomailla suomalaiset lentokoneet joutuivat aiempaa useammin vaaratilanteisiin dronejen kanssa. Iso-Britanniassa, erityisesti Lontoon alueella, dronet aiheuttivat useita vakavaksi luokiteltuja vaaratilanteita.
Suomalaisen kaupallisen ilmakuljetuksen liikennemäärät jatkoivat kasvuaan, mutta eivät vielä saavuttaneet pandemiaa edeltävää tasoa.
Venäjän ilmatilan sulkeutuminen ja Ukrainan sodan vaikutukset muuttivat edelleen lentoreittejä, ja satelliittinavigoinnin häiriöt toivat haasteita lentoliikenteelle vaikuttaen myös Suomen ilmatilassa. Vuonna 2024 Traficom sai noin 7000 ilmoitusta GNSS-häiriöistä.
Myös häiriköivien matkustajien määrä jatkoi kasvuaan. Vuonna 2024 raportoitiin 267 tapausta, joissa matkustajan käytös aiheutti häiriöitä lennolla.
Tapaukset aiheuttivat muun muassa matkustajien poistamisia lennolta ja joissain tapauksissa lentojen keskeyttämisiä. Yleisimpiä häiriköinnin syitä olivat alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena käyttäytyminen sekä miehistön ohjeiden noudattamatta jättäminen.
Vuonna 2024 raportoitiin keskimääräistä enemmän sääilmiöiden aiheuttamia poikkeamia ja vaaratilanteita. Erityisesti turbulenssin vaikutukset korostuivat, ja yksi tapaus luokiteltiin vakavaksi vaaratilanteeksi, kun matkustaja loukkaantui lennon aikana voimakkaassa turbulenssissa.
Vuonna 2024 ajoneuvot aiheuttivat suomalaisilla lentoasemilla 25 kiitotiepoikkeamaa. Määrä oli sekä edellisvuotta että pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi. Suurin osa tapauksista liittyi kunnossapitokaluston liikkumiseen kiitotiellä ilman asianmukaista lupaa, erityisesti talvikuukausina, jolloin kiitoteiden huoltotarve on suuri.
Vuonna 2024 Traficom vastaanotti noin 19 600 lentoturvallisuusilmoitusta, mikä oli yli kaksinkertainen määrä verrattuna vuosien 2014–2023 keskiarvoon. Ilmoitusten kasvua selittää osaltaan lisääntynyt raportointi GNSS-häiriöistä, mutta raportointiaktiivisuus kehittyi myös kokonaisuutena hyvään suuntaan.
Traficom jatkaa yhteistyötä ilmailuorganisaatioiden kanssa turvallisuuden kehittämiseksi.