Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoo, että presidentti Urho Kekkonen (1900-86) yritti viimeisinä vallan vuosinaan saada kokoomuksesta hallitukseen sopivan puolueen.
– Tiedän, että Kekkonen pyrki saamaan kokoomuksen hallitukseen. Kekkonen näki vaivaa ja puhui Neuvostoliiton suurlähettiläälle (Vladimir) Stepanoville kokoomuksen ulkopoliittisen luotettavuuden puolesta, Kanerva sanoo.
Hän nojaa näkemyksensä omiin keskusteluihinsa Kekkosen kanssa. Kanerva tutustui Kekkoseen ensimmäisen kansanedustajakautensa aikana (1975-79), ja hän vieraili presidentin virka-asunnossa Tamminiemessä ”lastenkutsuilla” eli nuorten poliitikkojen tapaamisessa.
– Siellä ei taatusti ollut kokoomuslaisia lähelläkään ennen minua. Mä olin vähän rebel (kapinallinen).
Ilkka Kanerva sanoo, että Kekkonen loi häneen nopeasti suorat suhteet. Adjutantti saattoi soittaa nuorelle kansanedustajalle ja kysyä, olisiko tällä aikaa käväistä Tamminiemessä.
Kanerva toteaa, että hänen poliittisen toimintansa tavoitteena oli alusta lähtien saada kokoomus pois oppositiosta. Se tarkoitti, että piti parantaa suhteita Kekkoseen.
– Piti saada presidenttiin sellaiset suhteet, että meitä ei pystytä ulkopoliittisella poltinraudalla kärventämään, Kanerva sanoo.
Kaikki eivät pitäneet Kanervan linjasta. Puolueen niin sanottu oikeistolainen siipi syytti Kanervaa Neuvostoliiton hännystelystä ja Kekkosen tukemisesta. Kanerva puolustautuu edelleen ja sanoo, että jos kokoomus ei olisi pyrkinyt hallitusvaltaan, se olisi jäänyt harrastelijapuolueeksi.
Kanerva sanoo, että hän raportoi tapaamisistaan Kekkosen kanssa kokoomuksen puheenjohtajalle Harri Holkerille.
Kokoomus oli oppositiossa vuosina 1966–1987. Yhtenä syynä oli se, että monien mielestä kokoomus oli liian oikeistolainen hallitukseen.
Lue Ilkka Kanervan haastattelu Verkkouutisten +Plus-palvelusta ilmaiseksi kirjautumalla.