Kansalaisaloite jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi on saavuttamassa tarvittavat 50 000 allekirjoitusta vain päiviä avautumisensa jälkeen.
Aloite ehdottaa, että Suomen eduskunta ryhtyisi valmistelemaan Ottawan sopimuksesta irtautumista. Aloite keräsi allekirjoitettavaksi avauduttuaan itsenäisyyspäivänä noin 32 000 allekirjoitusta. Viikonlopun aikana se ehti kerätä noin 47 000 allekirjoitusta.
Kansalaisaloitteilla on kuusi kuukautta aikaa saavuttaa tarvittavat 50 000 allekirjoitusta.
Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2012 geopoliittisessa tilanteessa, joka oli olennaisesti erilainen kuin tänään, aloitteessa perustellaan. Sopimuksen määräysten mukaisesti irtisanominen tulisi voimaan kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun sitä koskeva ilmoitus on tehty. Sopimuksesta ei voi kuitenkaan irtautua silloin, jos sopijavaltio on aseellisen konfliktin osapuoli. Aloitteen tekijät pitävä tätä riskinä ja ehdottavat, että Suomi huomioisi sekä puolustusvoimien että Nato-liittolaisten näkemykset uudessa tilanteessa.
Aloitteen ovat tehneet entinen puolustusministeri Jussi Niinistö, Puolustusvoimain entinen komentaja Juhani Kaskeala, europarlamentaarikko Mika Aaltola ja hänen tuleva avustajansa, sekä kolme Suomen entistä suurlähettilästä.
Kannuksen nykyinen kunnanjohtaja Jussi Niinistö on tehnyt kansalaisaloitteen samasta asiasta myös talvella 2022, kun Venäjän oli vasta hyökännyt Ukrainaan. Tuolloin aloite eteni puolustus- ja ulkoasiainvaliokuntien käsittelyyn. Ulkoasiainvaliokunta pysäytti sen käsittelyn perusteenaan, ettei kansalaisaloite ollut kansalaisaloitelain ja perustuslain tiettyjen momenttien mukainen.
Kansalaisaloite-palvelussa on käynnissä myös kaksi muutakin aloitetta Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi:
Lainsäädännön aloittaminen jalkaväkimiinojen varastoinnin, siirtämisen ja käytön sallimiseksi Suomen alueella
Jalkaväkimiinakiellosta irtautuminen ja jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, tuotannon ja siirron salliminen