Katariina Sourin teos Pohjan kosketus nähtiin sunnuntaina päättyneellä Lux-festivaalilla. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kansanedustaja ihmettelee kohua Katariina Sourin teoksesta – ”Järkytys ei ollut kaukana”

Kiistellystä valotaideteoksesta kaikui Senaatintorilla sisältövaroitus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valotaidefestivaali Lux Helsingin ja Helsingin tapahtumasäätiön toimet Katariina Sourin teosta kohtaan ovat kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan olleet osin hämmästyttäviä.

– Puhumattakaan, millaiseen kohtelun kohteeksi Souri asian myllerryksessä joutui, kirjoittaa Sarkomaa Facebook-päivityksessään.

Hänen mukaansa tapahtumakulku on sen verran poikkeuksellinen, että Lux Helsingistä vastaavan Tapahtumasäätiön hallituksen on syytä käydä läpi tehdyt päätökset ja arvioida mikä meni vikaan.

– Olen asiassa pääosin julkisuudessa olevien tietojen varassa, mutta omin korvin kuulin ennakkovaroituksen, joka kuulutettiin Senaatintorilla ennen Sourin teosten näyttöä. Pakko sanoa, ettei tilanteessa järkytys ollut kauhean kaukana, Sarkomaa luonnehtii.

Lux Helsinki tiedotti joulukuussa, että Katariina Sourin Pohjan kosketus -teos esitetään suunnitellusti.

Teoksen yhteyteen päätettiin lisätä kuitenkin sisältövaroitus, Luxin kielellä sisältöhuomio. Se kuului näin: ”Teoksessa on osia, joissa alkuperäisväestöjä kuvataan stereotyyppisesti. Kuvaston tai koko teoksen poistamisen sijaan haluamme synnyttää rakentavaa ajattelua alkuperäisväestöjen oikeuksien ja taiteen vapauden yhteensovittamisesta.”

Sarkomaa kysyy, miksi varoitus piti tehdä.

– Mistä ylipäätään varoitettiin? Onko valittu toimintapa käytäntö? Millaisesta taideteoksesta Tapahtumasäätiön toimesta varoitetaan ja millä perusteilla? Moni Senaatintorilla varoituksen kuullut asiaa minulta kysyi. Moni on huolissaan taiteen vapaudesta, Sarkomaa sanoo.

Hänen mukaansa on normaalia, että taide ja tiede herättävät ihastusta ja vihastusta.

– Tällaiset reaktiot eivät saa kuitenkaan johtaa toimiin, jotka kahlitsevat tieteen tai taiteen vapautta.

Sourin teoskokonaisuuden yhdestä maalauksesta nousi kohu loppusyksyllä, kun saamelaisvaikuttaja Petra Laiti syytti Souria stereotyyppisen kuvaston käytöstä ja kulttuurisesta omimisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)