Eduskunnan jo äänestyksessä hylkäämä Aito avioliitto -kansalaisaloite tuli vielä toiseen käsittelyyn tiistaina.
Perinteistä avioliittoa kannattava eli äänestyksessä hävinnyt perussuomalaisten Mika Niikko ilmoitti keskustelussa ajatelleensa uutta lähestymistapaa, kun uusi avioliittolaki astuu voimaan 1. maaliskuuta.
Päivä on kirkkokalenterissa myös tuhkakeskiviikko, jolloin alkaa pääsiäistä edeltävä 40 päivän paastoaika.
– Tämän paastoajan tarkoitus on valmistaa kristittyjä pääsiäisen viettoon, auttaa heitä miettimään syntejään ja puutteitaan sekä tekemään niistä parannusta samalla kehottaen lähimmäisenrakkauden tekoihin. Täällä kun on puhuttu moneen kertaan, tänään viimeksi, 2-3 vuoden ajan siitä, että avioliitto kun muuttuu, niin se ei ole keneltäkään pois ja avioliitto ei käytännössä muutu heteroparien osalta. Itse ainakin koen ja hyvin moni muu kokee, että avioliiton merkitys tulee muuttumaan radikaalisella tavalla, Mika Niikko sanoi.
Hän sanoi idässä ja Keski-Euroopan valtioissa ja ortodoksisessa kirkkokunnassa avioliiton merkkinä sormuksen olevan oikeassa nimettömässä.
– Itseni osalta aion tehdä niin, että 1.3., kun tämä tuhkakeskiviikko ja 40 päivän paastoaika alkaa, tulen siirtämään sormuksen oikeaan nimettömään ja pidän sitä siellä ainakin sen 40 päivän ajan, ja luotan vielä siihen, että tähän asiaan tulee uusi näkökulma, Niikko totesi.
Hänen mukaansa ”tuhkakeskiviikko tulee olemaan merkkipaalu Suomen historiassa ajasta, jolloin yhteiskuntana käänsimme selkämme kristilliselle moraaliarvolle ja Jumalan tahdolle tältä osin”.
Eduskunnassa tehtiin asiassa vielä kaksi lausumaehdotusta.
Päivi Räsäsen (kd.) ehdotus on, että ”eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy valmistelemaan lainsäädäntöä, joka turvaa adoptioon luovuttavien tahojen oikeuden vaikuttaa lapsen sijoituksessa perhemuodon valintaan”.
Antero Laukkanen (kd.) ehdottaa lausumaa, jonka mukaan ”eduskunta edellyttää, että hallitus selvittää, edellyttääkö voimaantuleva avioliittolain sääntely lainsäädännön täsmentämistä, jotta kirkkojen ja muiden uskonnollisten yhdyskuntien autonomia vihkimiskäytäntöjen osalta voidaan turvata”.